Αλ. Τσίπρας:  Που είναι οι σύμμαχοι όταν απειλείται η κυριαρχία μας;

Αλ. Τσίπρας:  Που είναι οι σύμμαχοι όταν απειλείται η κυριαρχία μας;

Κριτική για την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης.

“Που είναι οι σύμμαχοι; Ναι, να έχουμε στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Εξάλλου εμείς οικοδομήσαμε το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά με ανταλλάγματα. Όχι να δίνουμε τις βάσεις να έχουν πρόσβαση στο στρατιωτικό μας υλικό, αλλά όταν απειλείται η κυριαρχία μας να ‘σφυρίζουν κλέφτικα’  και να λένε ‘θα τα βρούμε με τον Ερντογάν και τη Μέρκελ'”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της νέας επικοινωνίας Τραμπ-Ερντογάν όπου επαναλήφθηκε η θέση της Ουάσιγκτον: “Βρείτε τα με την Ελλάδα”.

Με αυτή την αναφορά, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ με την αξιοποίηση στρατιωτικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος. Μια στάση που διαμορφώθηκε μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε “φιάσκο”. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος προσανατολίζεται στο “παρών” αντί της καταψήφισης.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας ερωτώμενος για το εάν θα παράσχει συναίνεση στον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα τόνισε: “Δεν έχω καμία αντίρρηση να δώσω συναίνεση στον κ. Μητσοτάκη σε εθνικά και προσφυγικό. Δεν μπορούμε να δώσουμε συναίνεση στο παράλογο. Σε τι να δώσω συναίνεση στην αφωνία του στον Λευκό Οίκο; Δεν πρόκειται να δώσουμε συναίνεση σε ό,τι ανοίγει κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα”.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την έντονη διαφωνία του κόμματος στην αποστολή των πυραύλων Patriot συνοδεία Ελλήνων στρατιωτικών στη Σαουδική Αραβία.  “Τι δουλειά έχουν οι πύραυλοι που αγοράσαμε για να προστατεύουν τα νησιά μας στην Σαουδική Αραβία; Να προστατεύσουν τι και ποιον; Να χρησιμοποιηθούν ως επιθετικά όπλα; Τι δουλειά έχουν εκεί οι Έλληνες Αξιωματικοί;” διερωτήθηκε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η απόφαση της Κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τρίτης χώρας που δεν βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα, “μας εμπλέκει σε μεγάλους και ανώφελους κινδύνους”. Επισημαίνουν δε ότι η δήλωση στήριξης του Κ. Μητσοτάκη στην εκτέλεση Σολεϊμανί και τώρα η απόφαση  για ενεργό εμπλοκή της χώρας στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής “αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις”./ibna