Ποιοι αγόρασαν το ελληνικό 15ετές

Ποιοι αγόρασαν το ελληνικό 15ετές

Περί τα 2,5 δις. Ευρώ άντλησε η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ και με τις προσφορές να αγγίζουν τα 19 δισ. ευρώ, από την έξοδο της χώρας με 15ετές ομόλογο.

Η τελευταία φορά που η χώρα είχε προχωρήσει έκδοση ανάλογης διάρκειας ήταν περίπου ένα χρόνο πριν από την υπαγωγή της σε μνημόνιο (2009) και τον αποκλεισμό της από τις αγορές. Τότε είχε αντλήσει 7 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 5,39%. Χθες, η απόδοση ήταν στο 1,911% και το κουπόνι στο 1,875%.

Η κατανομή των επενδυτών δείχνει ότι σε asset managers κατέληξε το 68% της έκδοσης, σε τράπεζες το 14%, σε ασφαλιστικά ταμεία 7%, ενώ τα hedge funds πήραν μόνο το 5%.

Στη γεωγραφική κατανομή το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τον πρώτο λόγο παίρνοντας 32%, ακολουθεί η Ελλάδα με 16%, η Γαλλία με 14%, ΓερμανίαΑυστρία και Ελβετία με 10%, η Ιταλία με 7%, οι σκανδιναβικές χώρες με 6% και οι ΗΠΑ με 4%.

Ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Σημειώνεται ότι χθες δόθηκε σχετικό οδηγία σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035. Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά περίμενε πως αν υπήρχε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch, όπως και έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η επόμενη άμεση κίνηση του ΟΔΔΗΧ θα ήταν η έκδοση 15ετών ομολόγων, προκειμένου να ξεπεραστεί η διαχωριστική γραμμή του 2032.

Με τη νέα έκδοση, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το 2018, λίγο πριν από τη λήξη του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, η Ευρωζώνη αποφάσισε δέσμη μέτρων ελάφρυνσης χρέους που διασφαλίζει ομαλή πορεία αποπληρωμής έως το 2032. Η επιτυχία του 15ετούς σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται μήπως η Ελλάδα δεν πρόκειται να τους αποπληρώσει μόλις εκπνεύσει το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας./ibna