Β-Ε: «Αν ο ΔΟΜ σταματήσει να χρηματοδοτεί τη στέγαση της αστυνομίας, η κρίση θα χειροτερέψει», λέει ο αρχηγός της Συνοριακής Αστυνομίας

Β-Ε: «Αν ο ΔΟΜ σταματήσει να χρηματοδοτεί τη στέγαση της αστυνομίας, η κρίση θα χειροτερέψει», λέει ο αρχηγός της Συνοριακής Αστυνομίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα Dragan Lukač λέει ότι, αν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) παύσει τη χρηματοδότηση για τη στέγαση και τα γεύματα των αστυνομικών της RS που ασχολούνται με τον έλεγχο των συνόρων της Β-Ε, θα αναγκαστεί να τους αποσύρει από τη μεθοριακή ζώνη.

Ο Lukač προειδοποίησε ότι αυτό θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με τον έλεγχο της εισόδου παράνομων μεταναστών στη Β-Ε.

Ο ΔΟΜ έστειλε επιστολή στη Συνοριακή Αστυνομία της Β-Ε για να ενημερώσει ότι από τις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, παύει να χρηματοδοτεί αστυνομικούς της RS που ασχολούνται με την παροχή βοήθειας στη Συνοριακή Αστυνομία για τον έλεγχο των συνόρων. Εν τω μεταξύ, η οργάνωση αποφάσισε τελικά να αναβάλει την απόφαση και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των καταλυμάτων και των γευμάτων για αστυνομικούς της RS για τις επόμενες 60 ημέρες.

«Δεν έχουμε άμεση πληροφόρηση από αυτούς για το τι συμβαίνει, δηλαδή εάν πρόκειται για έλλειψη κονδυλίων ή αν παραιτούνται από την παροχή βοήθειας για τον έλεγχο των συνόρων και την πρόληψη της παράνομης εισόδου στη Β-Ε», δήλωσε ο Lukač.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Συνοριακή Αστυνομία δεν διαθέτει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να περιπολεί τα 650 χιλιόμετρα σύνορα μεταξύ Β-Ε και Σερβίας και Μαυροβουνίου.

«Μόλις ανοίξουν τα σύνορα για τους παράνομους μετανάστες, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να εισέλθουν στη Β-Ε. Γνωρίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν την είσοδο στην επικράτειά τους· η Κροατία προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να αποτρέψει την είσοδο των μεταναστών στην επικράτειά της. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι μετανάστες θα εισέλθουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πολύ πιο εύκολα και θα παραμείνουν εδώ. Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτός είναι ο στόχος του ΔΟΜ ή αν υπάρχει κάτι άλλο, επειδή δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση σχετικά με το θέμα αυτό», δήλωσε ο Συνοριακή Αστυνομία.

Υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία που συνάφθηκε με τη συνοριακή αστυνομία της Β-Ε, η αστυνομία της Δημοκρατίας Σέρπσκα ήταν υπεύθυνη για το κόστος των ημερήσιων αποζημιώσεων και των καυσίμων για τους αστυνομικούς της RS, ενώ ο ΔΟΜ χρηματοδότησε τη στέγαση και τη διατροφή.

«Το κόστος αυτό ξεπέρασε το ποσό των 1,2 εκατ. BAM απρογραμμάτιστων κονδυλίων πέρυσι που έπρεπε να παράσχουμε, πράγμα που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Αν παραιτηθούν εντελώς, όπως μας έχουν ενημερώσει, θα πρέπει να αποσύρουμε τους αστυνομικούς μας λόγο έλλειψης κεφαλαίων», σημείωσε ο Lukač.

Επανέλαβε ότι οι αρχές της RS διατηρούν τη θέση τους ότι κανείς εκτός από τη συνοριακή αστυνομία της Β-Ε και την αστυνομία της Δημοκρατίας Σέρπσκα δεν έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορα στην επικράτεια της RS.

«Υπήρξε μια περίπτωση νωρίτερα, όπου συμμετείχε η SIPA, αλλά αποσύρθηκε κι αυτή, αδυνατώντας να συνεχίσει να συνδράμει. Ο αριθμός του προσωπικού που απέσυρε η SIPA αντικαταστάθηκε από την αστυνομία της Σρπσκα, αλλά θα πρέπει να αποσύρουμε τους αστυνομικούς μας, ενώ την ευθύνη θα πρέπει να αναλάβουν αυτοί που έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αυτό το σημείο και οι οποίοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για όλα όσα θα συμβούν στο μέλλον όταν λαθρομετανάστες μπουν στη Β-Ε», δήλωσε ο Lukač.

Σύμφωνα με τη συνοριακή αστυνομία της Β-Ε, η Β-Ε θα πρέπει να αναμένει ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Ανεπίσημα, περισσότεροι από 30.000 παράνομων μεταναστών μπήκαν στη Β-Ε το 2019./ibna