Đukanović: “Είναι ένα τρελό κίνημα”, DF: “Είμαστε μέρος αυτού του κινήματος”

Đukanović: “Είναι ένα τρελό κίνημα”, DF: “Είμαστε μέρος αυτού του κινήματος”

«Έχουμε ξανακερδίσει την κρατική μας αξιοπρέπεια και αποκαταστήσαμε το κράτος μας, κάτι που το Μαυροβούνιο και γενιές των προγόνων του έχουν ονειρευτεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) Milo Đukanović, συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του κόμματος στο Tivat. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Μεγάλος Σερβικός εθνικισμός δεν θα γίνει ποτέ ανεκτός στο Μαυροβούνιο, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει ούτε σε Μεγάλη Σερβία ούτε σε Μεγάλη Αλβανία, αλλά μόνο σε μια μεγάλη τραγωδία.

«Η πρόθεσή μας είναι πολύ σαφής και πρέπει να διασφαλίσουμε την άνευ όρων εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου, που είναι ο διαχωρισμός μεταξύ κράτους και Εκκλησίας και η εγγυημένη θρησκευτική ελευθερία», τόνισε.

Σχετικά με τον νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία, τόνισε ότι πρόκειται για μια νομική λύση η οποία προετοιμάζεται διεξοδικά για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου δημόσιες ακροάσεις. Τόνισε επίσης ότι ο νέος νόμος αντικατέστησε τον νόμο του 1977, ο οποίος είναι πια ξεπερασμένος.

Στην ομιλία του, ο ηγέτης του DPS υπογράμμισε συχνές παρερμηνείες που σχετίζονται με το νόμο, και που συχνά ακούγονται στα μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ιδιαίτερα την κατηγορία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ήθελε να πάρει την περιουσία της, ένας ισχυρισμός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, ο οποίος είναι «εντελώς ανόητος».

Ο Đukanović στάθηκε επίσης σε μια άλλη προσπάθεια χειραγώγηση, που αφορά τον ισχυρισμό ότι κάποιος ήθελε να αξιοποιήσει και να ιδιωτικοποιήσει εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις.

«Είναι γελοίο και ελεεινό και δεν είναι καν άξιο σχολιασμού. Ποιος θα ήθελε, για όνομα του Θεού, να κάνει ένα μοναστήρι εστιατόριο ή μία εκκλησία ξενοδοχείο;» συνέχισε.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Đukanović σχολίασε επίσης τον ισχυρισμό που ακούγεται συχνά από τους εκπροσώπων της SOC και των κόμματος της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται σε αυτή, ότι η περιουσία τους θα αφαιρεθεί και θα δοθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (MOC) (που ανακηρύχθηκε το 1993 στο Μαυροβούνιο).

«Εμείς πραγματικά δεν το σκεφτόμαστε καθόλου. Αυτός ο νόμος δεν έχει να κάνει με αυτό. Είπαμε ότι θέλαμε να αποκαταστήσουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, ότι θέλουμε να το κάνουμε ως υπεύθυνοι άνθρωποι, επειδή ζούμε ένα αρκετά δύσκολο παράδοξο για τα δεδομένα των Βαλκανίων. Στα Βαλκάνια, υπήρχε πάντα μια δυσπιστία των μειονοτήτων απέναντι στο κράτος, αλλά στο Μαυροβούνιο είχαμε τον σεβασμό τους προς το κράτος και δεν ξεχνάμε ότι [μειονοτικά έθνη] ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας όταν κάτι σημαντικό λάμβανε χώρα στο Μαυροβούνιο – με τελευταία φορά το δημοψήφισμα του 2006 για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας».

Στην ομιλία του, ο Đukanović δήλωσε ότι ούτε το κόμμα ούτε ο ίδιος έχουν καμία πρόθεση να επηρεάσουν τις σχέσεις μέσα στην Εκκλησία, αλλά ότι έχουν την πρόθεση να «χωρίσουν το Κράτος από την Εκκλησία και να εξασφαλίσουν την ελευθερία της θρησκείας για όλους».

«Μην επιτρέπετε να γίνεται κατάχρηση της θρησκευτικής σας ελευθερίας με τον τρόπο που συμβαίνει αυτές τις μέρες, όπως χρησιμοποιείται για την καταστροφή του Μαυροβουνίου. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να αποτελέσει μέρος αυτού του τρελού κινήματος», τόνισε ο Đukanović.

Άμεση απάντηση στην ομιλία, και ειδικά στο τμήμα “τρελό κίνημα”, ήρθε από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Μέτωπο του Μαυροβουνίου (DF).

«Οι DF, οι ηγέτες μας, οι βουλευτές, οι λειτουργοί, οι ψηφοφόροι, τα μέλη, οι συμπατριώτες, αποτελούν μέρος του “τρελού κινήματος” και είμαστε πολύ περήφανοι γι ‘αυτό επειδή αισθανόμαστε το πνεύμα και την παρουσία των φημισμένων προγόνων μας και των παραδόσεών μας. Οι προδότες και οι κλέφτες, από την άλλη, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά σε ποιανού την Εκκλησία πήγαν, ποιανού τα σύμβολα φτύνουν και σε ποιανού τη σημαία πάνω ουρούνε.

Εξαιτίας όλων αυτών, είμαστε εντελώς διαφορετικοί και γι ‘αυτό το Μαυροβούνιο, προκειμένου να βρει τον εαυτό του, πρέπει να απομακρύνει τους προδότες και τους κλέφτες από την ιστορία, με τον Milo Đukanović πρώτο και καλύτερο ως επικεφαλής τους», καταλήγει η δήλωση της DF./ibna