Τηλεφώνημα του Trump στον Erdogan για ελληνοτουρκικά «Βρείτε τα»!

Τηλεφώνημα του Trump στον Erdogan για ελληνοτουρκικά «Βρείτε τα»!

Ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει ένα βήμα πίσω για την υφαλοκρηπίδα των νησιών» Έχουν επήρεια αλλά όχι όσο η ηπειρωτική χώρα»

Η τηλεφωνική παρέμβαση του Donald Trump στα ελληνοτουρκικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας δείχνει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών χωρίς να πάρει θέση υπέρ κάποιας χώρας, ούτε μίλησε για κάποια παράνομη δράση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ο Trump τόνισε την ανάγκη της επίλυσης των διαφορών Τουρκίας- Ελλάδας  που πηγάζουν από την Μεσόγειο» αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Erdogan με αφορμή τον σεισμό στο Elazig όπου έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Judd Deere, ο οποίος έκανε δημοσίευση στο Twitter, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας ´´συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη´´.

Στο ίδιο tweet, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έγραψε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με τον πρόεδρο Trump να επισημαίνει την ανάγκη η Ελλάδα και η Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στην περιοχή.

«Εκτός από τον σεισμό μαζί του (με Trump) μιλήσαμε το ζήτημα της Λιβύης, όπως και το Idlib. Έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να πούμε το τι μπορούμε να κάνουμε στα ζητήματα αυτά» δήλωσε ο Erdogan προς τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σενεγάλη.

Αυτή η επισήμανση ουσιαστικά δείχνει πως οι ΗΠΑ ζητούν διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που θα συζητηθούν «όλα τα ζητήματα». Πάντως ένα βασικό πρόβλημα που είναι η πηγή πολλών ελληνοτουρκικών διαφορών είναι η Κύπρος και ίσως γι αυτό γίνεται η αναφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα είναι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης το οποίο αγνοεί την υφαλοκρηπίδα που δικαιούνται τα ελληνικά νησιά.

Αλλαγή στάσης Erdogan για τα νησιά και την υφαλοκρηπίδα

Όμως στο ζήτημα αυτό ο Erdogan φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις του και αφήνει ένα περιθώριο συζήτησης για την υφαλοκρηπίδα. Στη συζήτηση του με τούρκους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε «’Οσο για την υφαλοκρηπίδα οι ακτές πρέπει να αντικρίζουν η μία την άλλη. Τώρα έρχεται και μας λέει ( η Ελλάδα) πως η Κρήτη είναι ηπειρωτική περιοχή! Θα το χάψουμε ( σ.σ. δεχθούμε) αν μας πει πως είναι  «( μικρή) ηπειρωτική περιοχή» «όμως πως θα χἀψουμε πως είναι «κύρια ηπειρωτική χώρα»;

Στο παρελθόν ο Erdogan δήλωνε πως τα νησιά όπως και η Κρήτη δεν έχουν καμία επήρεια για υφαλοκρηπίδα ενώ τώρα παραδέχεται πως έχουν επήρεια όχι όμως όπως μια ηπειρωτική περιοχή και αφήνει περιθώριο συζήτησης. Παράλληλα την περασμένη Παρασκευή σε ανακοίνωση του το  υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας  μιλούσε για «νέους διαύλους διαλόγου για την ανατολική Μεσόγειο»

Ο Erdogan στις δηλώσεις όμως  ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη. Υπάρχει ένας κοινός μας φίλος στην Ελλάδα από τους παλιούς δημάρχους που του είπα  «Αν θέλεις ένα μήνυμα από μένα για την Ελλάδα πες τους να μην ασχοληθούν μαζί μας. Εμείς δεν έχουμε έγνοια να ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Στο ΝΑΤΟ είπα στον Μητσοτάκη «μην ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλον. Από εμάς δεν θα σας έρθει καμία ζημιά.». Για το ζήτημα της Λιβύης «εσύ τι δουλειά έχεις στη Λιβύη. Που είναι η Ελλάδα, που είναι η Λιβύη!»

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι νόμιμο κι κάποιες χώρες μέσω της υποστήριξης τους στον Haftar προσπαθούν να το ανατρέψουν. «Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Η λωρίδα που δημιουργήθηκε είναι σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράψαμε. Βόρεια υπάρχει η Τουρκία και Νότια η Λιβύη. Μετά την υπογραφή δεν θα κάτσουμε να ρωτήσουμε σε κάποιον «έλα πες μας εσύ τι λες;». Εμείς εδώ υπογράψαμε με τον Sarraj και το ζήτημα έχει τελειώσει. Ο Sarraj είναι αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ, είναι το κράτος. Ενώ ο άλλος είναι πραξικοπηματίας. Κάποιοι μέσω του Haftar προσπαθούν να αλλάξουν κάποια πράγματα αλλά δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά

«O ίδιος ο Haftar είναι λεγεωνάριος. Από την άλλη έχουμε τον Sarraj ο οποίος είναι αναγνωρισμένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμείς επιθυμούμε η αντιπαλότητα αυτών των δυο πλευρών να πάψει να είναι μέσω ένοπλης δράσης και να μετατραπεί σε πολιτικό πεδίο και ο λαός της Λιβύης να καθορίσει το μέλλον του.» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος αφήνοντας  κι εδώ ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης./ibna