Κοσσυφοπέδιο: Νέα προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης παρουσία Quint και ΕΕ

Κοσσυφοπέδιο: Νέα προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης παρουσία Quint και ΕΕ

Οι ηγέτες των δύο πιο ισχυρών Αλβανικών κομμάτων του Κινήματος Αυτοπροσδιορισμού και της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti και Isa Mustafa, θα έχουν σήμερα συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών Quint.

Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από τη χτεσινή αποτυχημένη προσπάθεια για την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας στο Κοσσυφοπέδιο. Τη συνάντηση θα παρακολουθήσει και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ.

Η νέα συνάντηση με τον αρχηγό του ΔΣΚ και τους πρεσβευτές των χωρών Quint και της αποστολής της ΕΕ προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία του Kurti.

Ο Albin Kurti, ο οποίος έχει πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci έχει προθεσμία μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου για να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε περίπτωση που αποτύχει τότε θα δοθεί η εντολή σε άλλο κόμμα κι αν δεν υπάρξει ούτε τότε νέα κυβέρνηση η χώρα θα προσφύγει εκ νέου σε πρόωρες εκλογές.

Το κύριο εμπόδιο στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δυο κομμάτων είναι η θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου, την οποία ήθελε το κόμμα του Isa Mustafa, όμως ο Kurti προχώρησε στις 26 Δεκεμβρίου στην εκλογή του Glauk Konjufac ο οποίος προέρχεται από το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού.

Όπως είναι φυσικό ο Albin Kurti δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου που υπερψηφίστηκε και από το κόμμα του Isa Mustafa, αντιπροτείνοντας ένα ακόμα Υπουργείο στη Δημοκρατική Συμμαχία ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να σχηματιστεί κυβέρνηση./ibna