Ενδιαφέρον για την “οικονομική ιθαγένεια” του Μαυροβουνίου από επενδυτές

Ενδιαφέρον για την “οικονομική ιθαγένεια” του Μαυροβουνίου από επενδυτές

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδωσε τη συγκατάθεσή της για χορήγηση οικονομικής ιθαγένειας για τέσσερα έργα μέχρι στιγμής στον τομέα του τουρισμού, ενώ θα δοθούν περισσότερες μέσα στο 2020, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τεράστιο. Το πρόγραμμα αναφορικά με τη χορήγηση διαβατηρίου του Μαυροβουνίου μέσω επενδύσεων θα ισχύει μέχρι το 2021 και θα αφορά το πολύ 2.000 επενδυτές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Pobjeda.

Το άρθρο εξηγεί ότι η “οικονομική ιθαγένεια” μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αναπτυξιακών έργων και με την εκπλήρωση αυστηρών κριτηρίων και όχι μέσω της αγοράς ακίνητης περιουσίας, κατοικιών ή διαμερισμάτων στο Μαυροβούνιο.

«Υπάρχουν τέσσερα τουριστικά έργα για τα οποία η κυβέρνηση έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για την οικονομική ιθαγένεια. Πρόκειται για την κατασκευή του ξενοδοχείου Kolašin Resort & Spa στο Kolašin, του ξενοδοχείου “Breza” στο Kolašin, του ξενοδοχείου “Kraljičina plaža” στο Miločer, Budva, και τέλος του συγκροτήματος “Durmitor Hotel and Villas” στο Žabljak», δήλωσαν εκπρόσωποι της Γραμματείας για τα Αναπτυξιακά Έργα.

Τα ονόματα των επενδυτών που υπέβαλαν αίτηση για υπηκοότητα του Μαυροβουνίου δεν αποκαλύφθηκαν.

Το έγγραφο της κυβέρνησης με τίτλο “Φθινοπωρινή ανάλυση των μακροοικονομικών κινήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων” αναφέρει ότι η εταιρεία “Kolašin Resort & Spa” θα κατασκευάσει το πρώτο έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κεντρικού μητρώου, ο ιδρυτής της είναι η εταιρεία “Oriental Management INC” από τη Μαλαισία. Ο Έλληνας επιχειρηματίας κ. Πέτρος Στάθης θα κατασκευάσει τα ξενοδοχεία “Kraljičina plaža” και “Durmitor”. Η κ. Katarina Despotović είναι ιδρυτής και εξουσιοδοτημένη αντιπρόσωπος του Ρώσου επενδυτή πίσω από την κατασκευή του ξενοδοχείου “Brezna”.

Όταν ολοκληρωθεί ολόκληρη η σύνθετη διαδικασία, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα ονόματα των νέων πολιτών του Μαυροβουνίου.

Εκπρόσωποι της Γραμματείας επισημαίνουν ότι μόνο αποδεδειγμένη αξιοπιστία σε επαγγελματικό και προσωπικό πλαίσιο και εισροή επενδύτικών κεφαλαίων με αποδεδειγμένη νόμιμη προέλευση και μεγάλη διαφάνεια θα γίνονται αποδεκτές.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της οικονομικής ιθαγένειας κατά τρόπο διαφανή και νόμιμο. Ο απώτερος στόχος είναι να αυξηθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών μας», δήλωσαν εκπρόσωποι της Γραμματείας.

Υπάρχουν δύο προγράμματα για τους αιτούντες. Σύμφωνα με το πρώτο, ο αιτών πρέπει να καταβάλει 450.000 ευρώ για τα έργα που υλοποιούνται νότια της χώρας ή στο Ταμείο. Για τα σχέδια στο βόρειο και το κεντρικό Μαυροβούνιο, εκτός από την Ποντγκόριτσα, ο αιτών υποχρεούται να καταβάλει 250.000 ευρώ. Η συμβολή στην ανάπτυξη υποανάπτυκτων δήμων είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα του έργου. Το πρόγραμμα προβλέπει την καταβολή του ποσού 100.000 ευρώ για κάθε υποβληθείσα αίτηση ιθαγένειας. Τα χρήματα θα διοχετευθούν στο Ταμείο για τη βελτίωση των υποδομών, της οικονομίας και των κοινωνικών υπηρεσιών σε αυτούς τους δήμους./ibna