Στην Ιταλία ο Νίκος Χριστοδουλίδης την Τετάρτη

Στην Ιταλία ο Νίκος Χριστοδουλίδης την Τετάρτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει στη Ρώμη, όπου αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας μετά από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του.

Η επίσκεψη προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που αναμένεται να συμμετάσχει στον EastMed, ενώ τόσο ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας όσο και ο Ιταλός ΥΠΕΞ είχαν τον προηγούμενο διάστημα επισκεφθεί την Τουρκία και είχαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ο Ιταλός Πρωθυπουργός και τον ομόλογο του ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις στην παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως των κλιμακούμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στη Λιβύη, ενώ θα ανταλλαχθούν απόψεις για θέματα που άπτονται της ενέργειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς αυτούς, σε διμερές, πολυμερές και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα ανασκοπηθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιταλίας και θα συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα από την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Μεταναστευτικού.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλική πρωτεύουσα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της ENI, Claudio Descalzi./ibna