Η Ελλάδα επιδιώκει να οικοδομήσει θετική οικονομική δυναμική

Η Ελλάδα επιδιώκει να οικοδομήσει θετική οικονομική δυναμική

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα θα χτυπήσει την πόρτα των αγορών την Τρίτη, έχοντας αναθέσει σε έξι τράπεζες να ενεργήσουν ως συνδιαχειριστές για την έκδοση 15ετή ομολόγου. Σύμφωνα με πηγές, η έκδοση σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ με τον τόκο να κυμαίνεται γύρω στο 2%.

Η είδηση ήρθε εν μέσω αναταραχών στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες κατέρρευσαν στις αρχές της εβδομάδας, υπό το φόβο πιθανών επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού.

Παρόλα αυτά, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για το θέμα είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η έκδοση μακράς διαρκείας ομολόγου αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Αθήνας να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους διεθνείς πιστωτές της ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Στη συνέχεια, θα καταβληθεί προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων και χρήσης μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για την τόνωση των επενδύσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί μία θετική δυναμική στο οικονομικό μέτωπο, καθώς συνεχίζονται τα θετικά νέα και η ανάκαμψη της Ελλάδας φαίνεται ακόμη πιο πειστική.

Την περασμένη εβδομάδα,  Ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε “BB” από το “BB-“, κάνοντας αναφορά στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική σύνεση και τα πλέον βιώσιμα επίπεδα δημόσιου χρέους.

Μετά την αναβάθμιση, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε 14 μονάδες βάσης στο 1,176%, το χαμηλότερο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αλλάξει το μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ότι το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι σε καλό δρόμο.

Ερωτηθείς για την υγεία του τραπεζικού συστήματος τη Δευτέρα, ο Σταϊκούρας είπε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για τόνωση της ρευστότητας που προσφέρει το σύστημα, μέσα στο 2020.

Επανέλαβε δε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής χώρος για περαιτέρω ελαφρύνσεις. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι αποφάσεις σχετικά με την ιδιοκτησία και μειώσεις στο φόρο αλληλεγγύης αναμένονται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους./ibna