Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας μιλάει για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας μιλάει για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Μεγάλο φόβο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Τουρκία μεγέθους 7.5 Ρίχτερ. Στην Τουρκία που μετρά 41 νεκρούς από τον σεισμό μεγέθους 6.8 Ρίχτερ κι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 76 κτίρια, οι δηλώσεις για έναν μεγάλο σεισμό στην πόλη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων προκάλεσαν σκεπτικισμό στους κατοίκους της χώρας.

Ο Soylu στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε πως «στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν σεισμό 7.5 Ρίχτερ. Ο πιθανός σεισμός που περιμένουμε είναι 7.5 Ρίχτερ. Άρα κι εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο.»

Πράγματι οι σεισμολόγοι έχουν αναφέρει πολλές φορές  για έναν μεγάλο σεισμό που θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη σε διάστημα  25 ετών. Όμως ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και σε αναλυτικά σενάρια προετοιμασίας της τουρκικής κυβέρνησης και της πολιτικής προστασίας της χώρας για κατάρρευση και σημαντικών ιστορικών μνημείων!

«Αν γίνει ο σεισμός εξετάζουμε τι θα συμβεί με όλα τα εκθέματα στο παλάτι του Τόπκαπι. Αν καταρρεύσει όλο το παλάτι που θα τα μεταφέρουμε και θα τα προστατεύσουμε με ασφάλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Soylu.

Πάντως στο Elazig οι έρευνες των σωστικών συνεργείων σταμάτησαν οριστικά καθώς εντοπίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια οι σοροί ενός άνδρα και μιας γυναίκας όπου μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν ελπίδες για την επιβίωση τους. Πάνω από 100 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία, οι 13 σε σοβαρή κατάσταση.

Τώρα οι αρχές εστιάζουν την προσοχή τους στην αποκατάσταση των ζημιών αλλά και στην στέγαση των ανθρώπων που είτε έχουν καταρρεύσει οι κατοικίες τους είτε έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές.

Στην πόλη στήθηκαν καταυλισμοί για την φιλοξενία όσων δεν έχουν κάπου να μείνουν. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως στο Elazig έχουν σταλεί 20000 σκηνές. Εντύπωση προκαλεί πάντως πως πολλοί από τους σεισμόπληκτους είναι και πρόσφυγες από τη Συρία που είχαν εγκατασταθεί στην πόλη για να σωθούν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, και τώρα και πάλι αναγκάζονται να μένουν σε σκηνές. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και αθλητικά κέντρα και περισσότερες από 5.000 σκηνές έχουν στηθεί στην πόλη για να στεγάσουν τους σεισμοπαθείς.

Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως είναι το κρύο καθώς το βράδυ ο υδράργυρος πέφτει στους -10 βαθμoύς Κελσίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας Murat Kurum ανακοίνωσε πως οι αρχές ήδη έχουν αρχίσει την κατεδάφιση 22 επικίνδυνων κτιρίων στο Elazig. Ο ίδιος υποσχέθηκε την ανέγερση περίπου 2.000 νέων κατοικιών ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020./ibna