Χείρα φιλίας Τσίπρα στο ΚΙΝΑΛ μπροστά σε πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό

Χείρα φιλίας Τσίπρα στο ΚΙΝΑΛ μπροστά σε πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την στήριξη των πολιτών για μια κυβέρνηση “προοδευτικής και δημοκρατικής συνεργασίας” διαμήνυσε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξη που παραχώρησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

“Η φθορά της κυβέρνησης του έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέποντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει διπλές εκλογές προκειμένου να “κάψει” την απλή αναλογική.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να λαμβάνει εισηγήσεις να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Τι προβλέπει αυτό το σενάριο; Κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής οι οποίες δεν θα διασφαλίσουν αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. Επομένως, λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις οποίες όμως θα ισχύσει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα, που έγινε νόμος του κράτους την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι “θα πέσει στην παγίδα που στήνει”. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του εκλογικού νόμου διαμήνυσε ότι οι εκλογές με απλή αναλογική, “όποτε κι αν γίνουν”, θα δώσουν προοδευτική λύση διακυβέρνησης χωρίς τον Κ. Μητσοτάκη.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης και συνεργατών του πρωθυπουργού πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δεν πείθουν τον Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντείνεται το πολιτικό πρέσινγκ στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά. Εξάλλου η εκλογική αριθμητική καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς την συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ.

Για αυτό το λόγο ο Αλ. Τσίπρας  έτεινε χείρα φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ, χωρίς να το κατονομάζει, από το βήμα της βουλής. Το ίδιο έκανε και στην προχθεσινή του συνέντευξη. “Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με την δεξιά όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με το λύκο”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η στάση των προοδευτικών δυνάμεων που ευνοεί την δεξιά απογοητεύει τους δημοκρατικούς πολίτες.

Γνωρίζει άλλωστε καλά ο Αλ. Τσίπρας ότι και η Ν.Δ. επιδιώκει την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, το οποίο αφενός επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τα δυο κόμματα. Όμως το τελευταίο διάστημα η επίθεση στην συντηρητική κυβερνητική πολιτική οξύνεται ενώ στελέχη του κόμματος βάζουν στην συζήτηση τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που “καλοβλέπουν” μια προοδευτική συνεργασία στην Ελλάδα, αφού ο Αλ. Τσίπρας εδώ και τρία χρόνια συμμετέχει ως παρατηρητής στις εργασίες του ΕΣΚ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε στην Ελληνική βουλή ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα συναίνεσης που αφορά την κατάθεση πρότασης από το ΚΙΝΑΛ για την θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βλέπουν θετικά την υπερψήφιση της. Συζητείται ωστόσο και η κατάθεση πρότασης συνολικά για τα εργασιακά ζητήματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί εάν θα διαμορφωθούν πεδία προοδευτικών συγκλίσεων στην παρούσα βουλή κι εάν αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο για μια κυβερνητική συνεργασία. Το βέβαιο είναι πως οι εσωκομματικές συζητήσεις και οι αναταράξεις θα υπάρξουν και στις δυο πλευρές./ibna