Βουλγαρία: Δύο ακόμα άτομα στο στόχαστρο της εισαγγελίας για την υπόθεση έλλειψης νερού στο Pernik

Βουλγαρία: Δύο ακόμα άτομα στο στόχαστρο της εισαγγελίας για την υπόθεση έλλειψης νερού στο Pernik

Το γραφείο του εισαγγελέα της Βουλγαρίας δήλωσε στις 27 Ιανουαρίου ότι άσκησε κατηγορίες για κακοδιαχείριση εναντίον δύο αξιωματούχων στη διεξαγόμενη έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συνεχιζόμενη έλλειψη νερού στην πόλη του Pernik.

Στη δήλωση δεν γίνεται αναφορά στα ονόματα των αξιωματούχων,  αλλά χρησιμοποιούνται μόνο οι τίτλους εργασίας τους. Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής του υδραυλικού εξοπλισμού του Pernik, Ivan Vitanov, και την πρώην προσωρινή δήμαρχο του Pernik, Sevdelina Kovacheva, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βουλγαρίας.

Η Kovacheva κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να εκτελέσει τα καθήκοντά της, τα οποία προϋπέθεταν ότι θα έπρεπε να εισαγάγει δελτίο διανομής νερού αφότου ενημερώθηκε ότι τα ύδατα της δεξαμενής Studena ήταν χαμηλά. Η δήλωση δεν διευκρινίζει πότε τέθηκε ακριβώς η πρόταση για τη διανομή νερού στην Kovacheva.

Ο Vitanov κατηγορείται ότι σύναψε δυσμενείς συμβάσεις και άσκησε ανεπαρκή εποπτεία των εργασιών συντήρησης και επισκευής. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι η κακοδιαχείριση του Vitanov ήταν σκόπιμη και προκάλεσε ζημίες αξίας 11,7 εκατομμυρίων λέβα.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν επίσης ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν έως τώρα δείχνουν ότι η κακή διαχείριση από τους δύο αξιωματούχους δεν θα είχε προκαλέσει από μόνη της τόσο σημαντικές ζημίες ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην τρέχουσα έλλειψη νερού στο Pernik, χωρίς την εικαζόμενη κακοδιαχείριση του υπουργού περιβάλλοντος Neno Dimov, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τόσο ο Vitanov όσο και η Kovacheva θα κρατηθούν για 72 ώρες, δήλωσε η εισαγγελία.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε δύο συμμετέχοντες για διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, που διοργανώθηκε από ένα μικρό πολιτικό κόμμα, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τη γραμμή της αστυνομίας για να εισέλθουν στο κτίριο του υπουργείου, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού, ανέφερε η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση. Τριάντα άτομα χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Επίσης, στις 27 Ιανουαρίου, μια κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών του δημοτικού συμβουλίου της Σόφιας συζήτησε την πρόταση για εκτροπή μέρους της υδροδότησης της πρωτεύουσας, 300 λίτρων/δευτερόλεπτο, προς το Pernik. Η ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου θα συζητήσει και θα ψηφίσει την πρόταση στις 28 Ιανουαρίου.

Η Sofiyska Voda, η υδραυλική εταιρεία της πόλης, δήλωσε ότι θα μπορούσε να εκτρέψει την ποσότητα αυτή στο Pernik χωρίς κανένα κίνδυνο για το νερό της Σόφιας. Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης από τη δήμαρχο της Σόφιας Yordanka Fandukova στο κέντρο ελέγχου της εταιρείας στις 27 Ιανουαρίου, ανέφερε το βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο./ibna

Πρωτοδημοσιεύτηκε στη Sofia Globe