Τουρκία: 41 οι νεκροί- Μέτρα για τους σεισμοπαθείς ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τουρκία: 41 οι νεκροί- Μέτρα για τους σεισμοπαθείς ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε κατασκευή προσωρινών οικιών-καταφυγίων θα προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση για να φιλοξενηθούν οι 1.000 οικογένειες που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Suleyman Soylu σε συνέντευξη τύπου.

Οι οικισμοί-καταφύγια θα τοποθετηθούν στην κεντρική συνοικία Asagi Holpenk στο Elazig, θα έχουν ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό και αναμένεται να κατασκευασθούν πλήρως σε 10-15 μέρες.

Ο Soylu επεσήμανε ότι όλες οι ανάγκες των θυμάτων του σεισμού θα πληρούνται σε 45 οικισμούς σε περιοχές της πόλης.

Η κυβέρνηση θα παράσχει στους κατοίκους των κατεστραμμένων σπιτιών που εκκρεμούν για κατεδάφιση ότι χρειάζονται για την υποστήριξη έκτακτης μίσθωσης με συνολικά 41.000 τουρκικές λίρες (6.891 δολάρια), δήλωσε ο Soylu.

Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Murat Kurum δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την κατασκευή 2.000 νέων κατοικιών στο Elazig.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε γρήγορα την αξιολόγηση των ζημιών και να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε σώα και ασφαλή σπίτια για τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Kurum.

Ο Υπουργός Υγείας Fahrettin Koca πρόσθεσε ότι 18 από τους 86 τραυματίες είναι στην εντατική, ενώ από τους 1.607 τραυματίες που χρειάστηκαν να επισκεφθούν νοσοκομείο πήραν εξιτήριο 1516 άτομα.  Από τα συντρίμμια απεγκλωβίστηκαν 45 άτομα, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), ενώ τον κύριο σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν 948 μετασεισμοί.

Η AFAD ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες διάσωσης στην περιοχή με περισσότερα από 3.800 άτομα, εκατοντάδες οχήματα και 22 σκύλους έρευνας και διάσωσης. Το σύνολο των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό έφτασαν τα 41./ibna