Στο Βερολίνο συζητούνται οι λεπτομέρειες της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Βελιγραδίου-Πρίστινα

Στο Βερολίνο συζητούνται οι λεπτομέρειες της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Βελιγραδίου-Πρίστινα

Μετά από τη συμφωνία μεταξύ του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ Richard Grenell και του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic, σήμερα στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σχετικά με την  επανέναρξη της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Νότιας Σερβίας η οποία είχε διακοπή για περισσότερο από δυο δεκαετίας. Σύμφωνα με το Tanjug της Σερβικής αντιπροσωπείας ηγείται ο Marko Djuric. ανασυγκρότηση της σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ του κεντρικού Κοσσυφοπεδίου και της νότιας κεντρικής Σερβίας, η οποία έχει διακοπεί για περισσότερο από δύο δεκαετίες και η σερβική αντιπροσωπεία, όπως μαθαίνει ο Tanjug, με επικεφαλής τον Marko Djuric.

Σύμφωνα με πηγή του Tanjug, θα συζητηθούν μόνο εμπορικά θέματα, καθώς το Βελιγράδι θα επανέρθει σε πολιτικό διάλογο υπο την αιγίδα της ΕΕ, μετά την κατάργηση των δασμών που έχουν επιβληθεί από το Κοσσυφοπέδιο στα σερβικά προϊόντ.

Ο Marko Djuric, διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, συμμετείχε σε όλες τις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα από το 2012.

Στην αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τον Tanjug, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του αρμόδιου Υπουργείου καθώς και εμπειρογνώμονες στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Οι υποδομές που συνδέουν το Βελιγράδι και την Πρίστινα ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ του Vucic και του Grenell στο Βελιγράδι την Παρασκευή, όπου ο Αμερικανός διπλωμάτης ανακοίνωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Ο Grenell σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν και οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν στην οικονομία, την απασχόληση και την ευημερία ως ένα μέσο για την ομαλοποίηση των σχέσεων.

Σε δήλωσή του στο AP, ο Grenell δήλωσε ότι η συμφωνία για την επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Η δημιουργία των σιδηροδρομικών συνδέσεων, συνέχισε ο Grenell,  ότι έχει καταστεί προτεραιότητα καθώς αναμένεται με αμερικανική μεσολάβηση η επίτευξη συμφωνίας για την αποκατάσταση της εναέριας σύνδεσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα μετά από 21 χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Vucic μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Grenell, σημείωσε ότι επεσήμανε στον Αμερικανό διπλωμάτη τη σημασία που έχει η κατάργηση των δασμών, καθώς θα είναι άσκοπο να υπάρχει σιδηροδρομική διασύνδεση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και να μην μεταφέρονται αγαθά./ibna