Βγαίνει στις αγορές με 15ετές ομόλογο η Ελλάδα

Βγαίνει στις αγορές με 15ετές ομόλογο η Ελλάδα

Στην έκδοση 15ετών ομολόγων προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, δόθηκε σχετική οδηγία σε BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan για την αναδοχή της έκδοσης που ωριμάζει το 2035.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον, ανάλογα και με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, αναφέρεται σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την κίνηση επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες».

Η ερώτηση που του είχε υποβληθεί ήταν αν προχωρά σήμερα το ελληνικό δημόσιο σε έκδοση 15ετών ομολόγων.

Η αγορά περίμενε πως αν υπήρχε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch, όπως και έγινε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η επόμενη άμεση κίνηση του ΟΔΔΗΧ θα ήταν η έκδοση 15ετών ομολόγων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόδοση ενός 15ετούς ομολόγου στις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να κυμανθεί πέριξ ή και οριακά κάτω από το 2%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ, τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρεογράφων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο ΟΔΔΗΧ εξετάζει 2 βασικά σενάρια χρηματοδότησης για το 2020, ανάλογα με το ποσό των πρόωρων αποπληρωμών. Το πρώτο σενάριο επικεντρώνεται στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω έκδοσης πρόσθετων ομολόγων. Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα πρόσθετες πιθανές προπληρωμές χρέους προς τους δημόσιους οργανισμούς και φορείς του ιδιωτικού τομέα. Και στα δύο σενάρια πάντως, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ στο πρώτο σενάριο ή 2 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο.

Ανάλογα με το ποιο από τα δύο σενάρια επαληθευτεί, οι εκδόσεις ομολόγων θα κινηθούν μεταξύ 4-8 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως οι ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για τη φετινή χρονιά./ibna