Βουλγαρία: Απελάθηκαν δυο Ρώσοι διπλωμάτες για κατασκοπεία

Βουλγαρία: Απελάθηκαν δυο Ρώσοι διπλωμάτες για κατασκοπεία

Η Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας απέστειλε επιστολές στο Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με δύο Ρώσους πολίτες που συλλέγουν πληροφορίες κρατικών μυστικών με σκοπό την έκδοσή τους σε ξένη χώρα ή σε ξένο οργανισμό.

Οι προδικαστικές διαδικασίες κατά των ρωσικών πολιτών έχουν σταματήσει καθώς οι απολαμβάνουν διπλωματικής ασυλίας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε “persona non grata” τον Ρώσο διπλωμάτη και “ανεπιθύμητο” το μέλος του τεχνικού προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Anatoly Makarov κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή για να παραλάβει τα έγγραφα, όπου αναφέρεται ότι οι δυο Ρώσοι έχουν 48 ώρες για να φύγουν από τη χώρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας για την απέλαση των δυο Ρώσων από τη Βουλγαρία χαρακτηρίζοντας εντελώς εχθρική και προκλητική την ενέργεια, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να ανταποδώσει.

«Στις 24 Ιανουαρίου, οι βουλγαρικές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν έναν διπλωμάτη από τη χώρα κι έναν υπάλληλο από την πρεσβεία της εμπορικής αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βουλγαρία. Δεν υποβλήθηκαν σημαντικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την απόφαση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκτιμούμε αυτή την κίνηση της επίσημης Σόφιας ως μια ειλικρινά εχθρική και προκλητική πράξη που έρχεται σε αντίθεση με την εποικοδομητική και παραδοσιακά αμοιβαία σεβαστή φύση των ρωσοβουλγαρικών σχέσεων. Διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε αμοιβαία μέτρα “, τόνισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αντίδραση υπήρξε και από τις πρεσβείες των ΗΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά που υποστηρίζουν τις προσπάθειες την Βουλγαρίας να περιορίσει τις «ξένες κακόβουλες πράξεις».

Η υπόθεση

Η Ειδική Εισαγγελία, με το σήμα της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας,  κίνησε δύο προδικαστικές διαδικασίες εναντίον δύο Ρώσων πολιτών οι οποίοι «συγκέντρωναν πληροφορίες που συνιστούσαν κρατικά μυστικά με σκοπό τη μετάδοσή τους σε ξένη χώρα”.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι από το 2017 έως σήμερα ένας πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξήγαγε συλλογή  πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων κρατικών απόρρητων μυστικών στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, τις οποίες στη συνέχεια απέστειλε στη Μόσχα. η οποία στη συνέχεια αποστέλλεται στην έδρα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών στη Μόσχα.

Για να εκτελέσει την παράνομη δραστηριότητα του, ο Ρώσος πολίτης σύναψε επαφές με Βούλγαρους πολίτες που είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες στον τομέα αυτό. Σε συνέχεια των ερευνών διαπιστώθηκε ότι ο Ρώσος πολίτης απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας, καθώς ήταν υπάλληλος της εμπορικής αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σόφια.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ivan Geshev  ενημέρωσε ως όφειλε επισήμως την Υπουργό Εξωτερικών για τα πορίσματα των ερευνών και τις ενέργειες του εισαγγελέα.

Το περασμένο φθινόπωρο ένας άλλος πρώτος γραμματέας της Ρωσικής Πρεσβείας ανακλήθηκε μετά την επιμονή της Βουλγαρίας, καθώς είχε κατηγορηθεί ότι είχε λάβει πληροφορίες από Βούλγαρο πολίτη. Από την ίδια έρευνα έχει προκύψει η δεκαετής απαγόρευση εισόδου στη Βουλγαρία του επιχειρηματία Konstantin Malofeev και του στρατηγού του Κρεμλίνου, Leonid Reshetnikov./ibna