Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis στέλνει μικτά μηνύματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis στέλνει μικτά μηνύματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis στο Βήμα της Κυριακής ήρθε να επιβεβαιώσει το άνετο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 37,1%, με το ΣΥΡΙΖΑ στο 22%. Το Κίνημα για την Αλλαγή έρχεται τρίτο στο 5,8%, ακολουθούμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 5%, στην Ελληνική Λύση στο 4,8% και στο DiEM25 στο 4%.

Ο πρωθυπουργός απολαμβάνει την αποδοχή του 65% των ερωτηθέντων για τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει απήχηση σε κεντρώους (71%) και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους (52%), ενώ 31% εκείνων που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος τον βλέπουν και σε θετικά. Επιπλέον, παραμένει ο πιο δημοφιλής ηγέτης πολιτικού κόμματος (66%) συνολικά.

Σε σύγκριση με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος για το ρόλο του Πρωθυπουργού κατά 48%, με μόλις 18% να επιλέγει τον πρώην Πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο Τσίπρας βελτίωσε ελαφρώς τα ποσοστά του, καθώς οι αρνητικές απόψεις για το πρόσωπό του μειώθηκαν στο 65% (από 676% το Δεκέμβριο) και η δημοτικότητά του αυξήθηκε στο 41% ​​(από 36% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

Η ανησυχία για την κυβερνητική πολιτική φαίνεται να επικεντρώνεται σε τρεις τομείς: την καταπολέμηση του εγκλήματος (οι θετικές απόψεις για το έργο της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα μειώθηκαν στο 45%, από 52% προηγουμένως), την εκπαίδευση (θετικές απόψεις έως 38%, από 49% κατά την τελευταία έρευνα)  και τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού (θετικές απόψεις στο 16%, από 25% προηγουμένως).

Επιπλέον, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (61%) δήλωσε ότι ανησυχούν ότι ένας πόλεμος με τη γειτονική Τουρκία θα μπορούσε να ξεσπάσει, καθώς οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τα πρώτα σημάδια έχουν δείξει ότι η δημοτικότητα της κυβέρνησης από τους πολίτες αρχίζει να μειώνεται, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η περίοδος “χάριτος” από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου πλησιάζει στο τέλος της, καθώς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αρχίζουν να ρίχνουν τη σκιά τους την κυβέρνηση.

Εντούτοις, ορισμένοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι 15,1 μονάδες προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι σημάδι της τεράστιας εγκρίσεως και χωρίς προηγούμενο έξι μήνες μετά τις εκλογές. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τέτοια υψηλά ποσοστά έγκρισης ενδέχεται να δελεάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλέσει μια “δίδυμη” εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να μπει τέρμα στο σύστημα απλής αναλογικής. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι όμως, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, απέρριψαν τέτοια σενάρια./ibna