Τουρκία: Αλγερία, Γκάμπια και Σενεγάλη επισκέπτεται ο Erdogan

Τουρκία: Αλγερία, Γκάμπια και Σενεγάλη επισκέπτεται ο Erdogan

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναχώρησε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου για την Αλγερία, την πρώτη στάση της τριεθνούς αφρικανικής περιοδείας του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τις αφρικανικές χώρες», δήλωσε ο Erdogan πριν την αναχώρηση του από την Κωνσταντινούπολη σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Τούρκος Πρόεδρος στην Αλγερία θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογο του Abdelmadjid Tebboune, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και στη συνέχεια θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου. Στη συνέχεια ο Erdogan θα συμμετάσχει στο Τουρκο-Αλγερινό Business Forum.

«Ήμασταν μαζί με τον κ. Tebboune στη διάσκεψη του Βερολίνου [σχετικά με τη Λιβύη]. Επίσης πραγματοποιήσαμε διμερείς συναντήσεις εκεί”, δήλωσε ο Erdogan.

«Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις μας κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας με τον κ. Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους», πρόσθεσε.

«Μέσα από κοινή δήλωση που θα υπογραφεί από τους δύο προέδρους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συσταθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας Ανώτατου Επιπέδου Τουρκίας-Αλγερίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας.

«Θα συζητήσουμε επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή μας, ειδικά για τη Λιβύη», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Γκάμπια θα έχει ιστορική σημασία καθώς θα είναι η πρώτη προεδρική επίσκεψη στη χώρα αυτή.  Ο Recep Tayyip Erdogan έχει επισκεφθεί 27 χώρες της Αφρικής κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του αλλά και ως Πρόεδρος τώρα με την επίσκεψη του στη Γκάμπια, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 28.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με τις αφρικανικές χώρες ανήλθε στα 26 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 381% τα τελευταία 17 χρόνια ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των κυβερνήσεων του.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Τούρκου Προέδρου στην Αφρική θα είναι η Σενεγάλη, όπου ενδέχεται να υπογραφούν διάφορες συμφωνίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ενώ επίσης θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Τον Τούρκο Πρόεδρο εκτός από την σύζυγο του θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, Άμυνας Hulusi Akar, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας Mustafa Varank, Ενέργειας Fatih Donmez, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Hakan Fidan, ο Διευθυντής Επικοινωνίας Fahrettin Altun και ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Ibrahim Kalin.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αφρικής έχουν αποκτήσει σημαντική δυναμική μετά από τη δήλωση της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου της ηπείρου από την Αφρικανική Ένωση τον Ιανουάριο του 2008./ibna