Τουρκία: Στους 31 οι νεκροί και πάνω από 1500 οι τραυματίες του σεισμού της Παρασκευής

Τουρκία: Στους 31 οι νεκροί και πάνω από 1500 οι τραυματίες του σεισμού της Παρασκευής

Ο καταστροφικός σεισμός των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευής την Ανατολική Τουρκία και την επαρχία Elazig άφησε πίσω του μέχρι στιγμής 31 νεκρούς και περισσότερους από 1500 τραυματίες, ενώ ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα περισσότεροι από 45 άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές.

Μέχρι στιγμής 1.547 πολίτες έχουν αναφερθεί ως τραυματίες, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης παγιδευμένων στα ερείπια σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Περισσότερα από 3.400 άτομα επιχειρούν στις έρευνες με εκατοντάδες οχήματα και 17 σκύλους διασώστες.

Τα συνεργεία που επιθεωρούν τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός, αναφέρουν ότι 76 κτήρια έχουν καταστραφεί, 42 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 425 μικρότερες.

Ο σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε επαρχία Elazig της Τουρκίας αργά την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή και στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Γεωργίας.

Πάνω από 530 μετασεισμοί ακολούθησαν τον κύριο σεισμό, με εννέα από αυτούς να είναι πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan επισκέφθηκε την περιοχή και παρακολούθησε την κηδεία δύο θυμάτων.

«Έχουμε επιβαρυνθεί από πολλούς σεισμούς αλλά το έθνος έχει εγερθεί πάνω τους με υπομονή», δήλωσε ο Erdogan, ζητώντας από τους πολίτες να ασκήσουν δύναμη στην πιο αδύναμη ώρα τους.

Μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητηρίων έχουν σταλεί από όλο τον κόσμο,  συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μαλαισίας και του Πακιστάν./ibna