Αναστασιάδης: Καμία διγλωσσία μεταξύ Προέδρου και Υπουργών

Αναστασιάδης: Καμία διγλωσσία μεταξύ Προέδρου και Υπουργών

Αυτό που με ξενίζει είναι η προσπάθεια να λησμονούμε τη δράση και τις ενέργειες της Τουρκίας που αποτελούν την αφορμή και την αιτία είτε για την κρίση στην ευρύτερη περιοχή, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Πετρολίνα, στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν θα έχει ενημέρωση σε σχέση με τη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «ήταν η συνεννόηση μας (με την Μέρκελ) κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε προχθές, ότι θα μετέφερε, και φαίνεται πως μετέφερε, τα μηνύματα. Αναμένω την ενημέρωση τις επόμενες των ημερών, μόλις επιστρέψει».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς της αντιπολίτευση περί διγλωσσίας μεταξύ του Προεδρικού και του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μια είναι η γλώσσα της Κυβέρνησης, είτε αυτή εκφράζεται δια του Προέδρου είτε δια των Υπουργών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ρωτήθηκα κατά πόσο αναμένω από την ΕΕ σκληρότερα μέτρα. Και η απάντηση μου ήταν ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες, όχι επί του παρόντος.

Δηλαδή, έχουμε το θέμα της Λιβύης της Συρίας, έχουμε σωρεία (ζητημάτων), συνεπώς αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προσπαθειών αποκλιμάκωσης μιας έντασης.

Και η ερώτηση ήταν αν και κατά πόσο.

Πού βρίσκεται η διάσταση απόψεων;

Η Κυβέρνηση, ενεργούσα με κοινή πολιτική πέτυχε τις κυρώσεις εις βάρος προσώπων, με στοχευμένα, συγκεκριμένα μέτρα.

Αυτό, όμως, που με ξενίζει είναι η προσπάθεια να λησμονούμε τη δράση και τις ενέργειες της Τουρκίας που αποτελούν την αφορμή και την αιτία είτε για την κρίση στην ευρύτερη περιοχή, πολύ όμως περισσότερο για το κυπριακό πρόβλημα που η πρόκληση είναι καθημερινή. Βρίσκονται ήδη στο θαλασσοτεμάχιο 8 και με προκλητικό τρόπο περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου προχωρούν σε γεωτρήσεις. Και αντί να καταδικάζουμε ή να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο εθνικά πρέπον, ασχολούμαστε εάν τάχα υπάρχει διγλωσσία μεταξύ του Προέδρου και των Υπουργών του.

Εν πάση περιπτώσει κάποιοι μπορεί να θέλουν να αποπροσανατολίσουν. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Αλλά θα πρέπει να προβληματίσει επιτέλους ότι είναι μόνο μέσα από την ενότητα (που θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση) και όχι την κριτική που ασκείται εις βάρος της Κυβέρνησης αντί σε εκείνους που φέρουν ακεραία την ευθύνη για ό,τι καταγράφεται όχι μόνο τοπικά, αλλά σημειώνονται και διεθνώς»./ibna