Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαυροβουνίου: «Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του Μαυροβουνίου από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη»

Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαυροβουνίου: «Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του Μαυροβουνίου από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη»

Το αναφερόμενο κέρδος και η είσπραξη των φόρων εμφανώς αυξάνεται στο Μαυροβούνιο, γεγονός που αποδεικνύει πώς η οικονομία της χώρας αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη στον τομέα των επιχειρήσεων. Η φορολογική διοίκηση εισέπραξε φόρο εισοδήματος εταιρειών ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, που αποτελεί αύξηση κατά έξι εκατομμύρια ή 9% σε σχέση με το 2018. Οι τιμές αυτές υπερβαίνουν κατά 3 εκατομμύρια το στόχο που είχε τεθεί. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μαυροβουνίου Vlastimir Golubović και του Διευθυντή της Φορολογικής Διοίκησης Miomir M. Mugoša.

Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μαυροβουνίου, κατά τη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι οικονομικές εξελίξεις με βάση την ανάλυση της οικονομίας του Μαυροβουνίου το 2019 από το Εμπορικό Επιμελητήριο, με έμφαση σε τομείς που αποτελούν το επίκεντρο αυτών των θεσμών.

Ο κ. Golubovic δήλωσε ότι η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας του Μαυροβουνίου συνεχίζεται με ρυθμό που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Οι μεγαλύτεροι συντελεστές ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις, οι οποίες το 2019 καταγράφηκαν πάνω κατά περισσότερο από 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν σε πολλές βιομηχανίες, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, των κατασκευών, του εμπορίου, που συνοδεύεται από αύξηση της τάξης 8,2% στην απασχόληση, επιβεβαιώνουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Ο Mugoša παρουσίασε τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης κατά την προηγούμενη περίοδο.

“Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας επηρεάζει άμεσα το φορολογικό δυναμικό, το οποίο εξαρτάται άμεσα από το ποσό των φορολογικών εσόδων. Η φορολογική διοίκηση αναγνωρίζει ότι το Μαυροβούνιο διαθέτει σημαντικό φορολογικό δυναμικό, στο οποίο επίσης συνέβαλαν σημαντικά οι 4.385 νέες επιχειρήσεις το 2019», δήλωσε ο Mugoša.

Η είσπραξη φόρων επηρεάζεται επίσης από την αύξηση της δημοσιονομικής κουλτούρας των φορολογουμένων, η οποία επιτρέπει στη φορολογική διοίκηση να εφαρμόζει λιγότερο κατασταλτικά μέτρα.

“Κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, εισπράξαμε 4.168 δισ. ευρώ σε φόρους, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 201 εκατ. ευρώ”, δήλωσε ο διευθυντής της φορολογικής διοίκησης, προσθέτοντας ότι το 2019 εισπράχθηκαν 80 εκατομμύρια Ευρώ περισσότερα από τον προβλεπόμενο στόχο.

Κατά τα προηγούμενα τέσσερα έτη, το επίπεδο του οφειλόμενου φόρου είχε μειωθεί κατά 210 εκατ. Ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 το ποσό ανέρχονταν στα 378.142.829 ευρώ.

Συνολικά εισπράχθηκαν 62,7 εκατ. Ευρώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος επαναπρογραμματισμού του φορολογικού χρέους, με τον Mugoša να αναμένει ότι το ποσό αυτό θα υπερβεί τα 100 εκατ. Ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

“Η φορολογική διοίκηση υποστηρίζει επίσης με αυτόν τον τρόπο τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Σωματείου επανέλαβε μια προηγούμενη πρωτοβουλία αυτής της ένωσης ότι, κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής φορολόγησης, οι επιχειρηματίες, ιδίως οι μικροεπιχειρηματίες, δεν πρέπει να επιβαρύνονται με το κόστος απόκτησης του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά αντιθέτως οι δαπάνες αυτές πρέπει να καλύπτονται από την κυβέρνηση. /ibna