Ισχυρός σεισμός 6,8 χτύπησε την ανατολική Τουρκία- 14 νεκροί

Ισχυρός σεισμός 6,8 χτύπησε την ανατολική Τουρκία- 14 νεκροί

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την ανατολική επαρχία Elazig, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, σύμφωνα με τις αρχικές εκθέσεις, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ο Suleyman Soylu δήλωσε ότι τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω του σεισμού ενώ περίπου δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν

Οι δυνάμεις της Προεδρίας για την αντιμετώπιση καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (AFAD) της χώρας ανακοίνωσε αρχικά τον σεισμό μεγέθους 6,8, αλλά το Ινστιτούτο Παρατηρητηρίου Kandilli και το Ινστιτούτο Έρευνας σεισμών στην Κωνσταντινούπολη αναθεώρησε το μέγεθος στο 6,5 λίγο αργότερα.

«Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εστάλησαν στην περιοχή και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί περαιτέρω πληροφορίες», δήλωσε ο Soylu, προσθέτοντας ότι κάποια κτίρια στο κέντρο της πόλης υπέστησαν ζημιές.

Είπε επίσης ότι τα χωριά της υπαίθρου μπορεί να έχουν υποστεί ζημιά σε κάποιο βαθμό, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Hulusi Akar, δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε δράση εφόσον χρειαστεί.

Ο Davut Gul, κυβερνήτης της επαρχίας Gaziantep, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες σε ζωές ή υλικές καταστροφές σύμφωνα με τις αρχικές εκθέσεις και έδωσε συλλυπητήρια στους ντόπιους.

Ο διοικητής της Sanliurfa Abdullah Erin δήλωσε ότι η κατάσταση δεν φαίνεται κακή σύμφωνα με τις αρχικές εκθέσεις και πρόσθεσε ότι η υπηρεσία καταστροφών σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ο Tuncay Sonel, κυβερνήτης της επαρχίας Tunceli, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν αισθητός στην επαρχία, αλλά δεν προκάλεσε μεγάλη ζημιά, καθώς οι αρχές δεν διαπίστωσαν απώλειες μέχρι στιγμής.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλές άλλες επαρχίες, όπως οι Adana, Osmaniye, Tunceli και Hatay. Επιπλέον, οι περιοχές της βόρειας Συρίας, όπως οι Idlib, Azaz, Al-Bab, Jarabulus, Afrin και Tal Abyad, επίσης αισθάνθηκαν την δόνηση.

Δεν πρόκειται για τον πρώτο σεισμό που είχε χτύπησε την Τουρκία το 2020, καθώς σεισμός μεγέθους 5,4 χτύπησε τη δυτική επαρχία της Manisa την Τετάρτη, ενώ η πρωτεύουσα της Άγκυρας χτυπήθηκε από σεισμό 4,5 μέτρων την Πέμπτη.

Το 2010, η επαρχία Elazig χτυπήθηκε από σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σκοτώνοντας συνολικά 51 άτομα.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Erdogan

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον αποψινό καταστροφικό σεισμό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες./ibna