Για την προσφυγική κρίση συζήτησαν Τσίπρας και Σχοινάς εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

Για την προσφυγική κρίση συζήτησαν Τσίπρας και Σχοινάς εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

Την πόρτα του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα πέρασε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή την επίσκεψη του στην Αθήνα. Τσίπρας και Σχοινάς συζήτησαν για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις επικεντρώνοντας στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει  στη δημιουργία “τεράστιων κλειστών κέντρων –φυλακών” στα νησιά, τονίζοντας πως  παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, ζητά να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να αρθεί ο “απαράδεκτος” περιορισμό της πρόσβασης αιτούντων άσυλο στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία.

Τη  ώρα που τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επωμιστεί το συντριπτικό βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών να βρίσκονται “στο κόκκινο” με σφοδρές αντιδράσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει λύση σε ένα πρόβλημα που μοιάζει αδιαπέραστο.

Χθες, πραγματοποιήθηκε, απόντος του πρωθυπουργού, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του υπουργού επικρατείας και του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου, Ν. Μηταράκης  με τον περιφερειάρχη και δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, μετά τις κινητοποιήσεις για το προσφυγικό ζήτημα σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.

“Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών”, δήλωνε μετά τη συνάντηση ο Νότης Μηταράκης.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι ως αντιπολίτευση καλλιέργησε προεκλογικά τη μισαλλοδοξία και εξαπάτησε με ψέματα τους πολίτες, ότι κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποβαθμίζοντας το ζήτημα και πως δεν υλοποίησε κανένα από τα τρία διαφορετικά σχέδια αποσυμφόρησης των νησιών που εξαγγέλθηκαν.

“Σήμερα, εν μέσω αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες και ενώ πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε άθλιες συνθήκες που αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας, φτάνουν δια στόματος του υπουργού Επικρατείας να παραδέχονται ότι «μέχρι στιγμής αυτό που συνέβαινε ήταν αποσπασματικές πολιτικές-μπαλώματα για τις υπάρχουσες ροές”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. “Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε σήμερα, ότι κάθε μέτρο τους θα έχει στόχο τον περιορισμό των ροών, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ακροδεξιές αντιδράσεις που οι ίδιοι εξέθρεψαν, εγείροντας ερωτηματικά για τα μέτρα που έχει στο μυαλό του”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, με αφορμή δήλωση του υπουργού μετανάστευσης.  Αλλά και του υπουργού ανάπτυξης που δήλωνε ότι  οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κλειστά κέντρα κράτησης, “θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες”./ibna