Η Merkel στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τον Erdogan να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Merkel στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τον Erdogan να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Recep Tayyip Erdogan στο ξεκίνημα της επίσκεψης της Angela Merkel στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε την επίλυση του προβλήματος της Λιβύης και προειδοποίησε για χειρότερες ημέρες

«Από τις συγκρούσεις στη Συρία δεν επηρεάστηκαν μόνο οι γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία αλλά και η Γερμανία και η Ευρώπη. Αν σύντομα δεν επικρατήσει ηρεμία στη Λιβύη αυτή η κατάσταση του χάους που επικρατεί εκεί θα επηρεάσει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του  Τουρκο-Γερμανικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε τη θετική συμβολή της Τουρκίας στο ζήτημα του προσφυγικού.

Μετά τα εγκαίνια Merkel και Erdogan κατευθύνθηκαν στην έπαυλη του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  Βαχντετίν όπου σήμερα είναι η προεδρική κατοικία στην Πόλη.

«Για διάλογο με την ΕΕ βρείτε τα με την Ελλάδα και Κύπρο»

Μετά από συνομιλίες περίπου 2.5 ωρών στη συνέντευξη Τύπου η Angela Merkel υπενθύμισε στον τούρκο πρόεδρο πως για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε και στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης θα πρέπει η Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ερώτηση εάν μετά που η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε πως «και οι δυο χώρες μας επιθυμούν να προχωρήσει περισσότερο η τελωνειακή ένωση. Όμως υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο. Για ένα τέτοιο βήμα όλοι πρέπει να είναι ομόφωνοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Erdogan: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Sarraj»

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε την Angela Merkel για την διαδικασία του Βερολίνου για Λιβύη λέγοντας ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες που έδωσε την πιο ειλικρινή στήριξή της στην πρωτοβουλία της Γερμανίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η αύξηση των επιθέσεων του πραξικοπηματία Haftar δείχνουν ότι αυτό το πρόσωπο δεν έχει πρόθεση για συμβιβασμό” και ότι “οι στήριξη που του έχουν δώσει τον έχει κακομάθει”. “Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε μόνους τους τους Λίβυους αδελφούς μας και θα συνεχίζομε να στηρίζουμε τον Sarraj”, ανέφερε.

Η Angela Merkel εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Haftar θα κάνει θετικά βήματα.

Σε σχετική ερώτηση για την Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη και εκπαίδευση των υποστηρικτών Sarraj. “Με νομοθετική ρύθμιση στείλαμε την αντιπροσωπεία μας και τη στέλνουμε. Εμείς δεν θα αφήσουμε μόνο του τον Sarraj. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την βοήθεια που περνάει από το χέρι μας”, ανέφερε.

Ο Erdogan τόνισε πως  δυσκολεύεται να καταλάβει πως ο Haftar λαμβάνει στήριξη από κάποιες χώρες, κατηγορώντας τον ότι αποχώρησε από τη Μόσχα ενώ δεν υπέγραψε ούτε και την απόφαση 55 σημείων του Βερολίνου. Τον κατηγόρησε ότι δεν είναι συνεπής και πως πίσω από αυτόν βρίσκεται το Αμπού Ντάμπι, η Αίγυπτος και οι ομάδα Wagner.

Yπήρξε διαφωνία μπροστά στους δημοσιογράφους και τις κάμερες όταν η Merkel ανέφερε πως “ήταν σημαντικό πως όλες  οι πλευρές θα στηρίξουν τα 55 σημεία. Δεν ήταν φυσικό να προσαρμοστούν με τα 55 σημεία. Είναι δύσκολη διαδικασία. Ο Sarraj αποδέχθηκε την εκεχειρία και έβαλε την υπογραφή του και ο Haftar την αποδέχθηκε ”, είπε.

Ο Erdogan πήρε τον λόγο τότε επιμένοντας ότι ο Haftar δεν έβαλε την υπογραφή του, ότι μόνο προφορικά τα δέχτηκε. “Αύριο δεν είναι καθαρό τί θα κάνει ο Haftar, να το πω και αυτό” δήλωσε .

Η Merkel παρενέβη τότε λέγοντας ότι και ο Haftar αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε όνομα για στρατιωτική επιτροπή.  Τότε ο Τούρκος Πρόεδρος παρενέβη πάλι και ρώτησε: “Κυρία Καγκελάριε δέχτηκε αλλά υπογραφή έβαλε; Δεν έβαλε υπογραφή”, Και η Merkel του είπε μπορεί να υπάρχει παρεξήγηση. “Πραγματικά ο Haftar δεν είπε ότι δέχεται τα 55 σημεία. Μόνο την κατάπαυση δέχτηκε. Και στη Μόσχα δεν υπέγραψε. Σε αυτό έχετε δίκιο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Άγκυρα καλεί σε διάλογο για λύση πακέτο στο Αιγαίο»!!!

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Άγκυρα για άλλη μια φορά εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την θεωρία της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όμως κάλεσε σε διάλογο για όλα τα ζητήματα του Αιγαίου και με προοπτική τη Χάγη.

«Επιθυμούμε το  ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου και να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε αυτό πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαίας ειρηνικής λύσης τις οποίες θα συμφωνήσουμε  συμπεριλαμβανομένου και το το Διεθνές Δικαστήριο.᾽᾽ανέφερε με δήλωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ.

«Όπως πρότεινε ο Πρόεδρός μας στις διαπραγματεύσεις με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και  στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, η χώρα μας είναι έτοιμη να  ξαναζωντανέψει όλα τα κανάλια διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα και ακόμη και να ανοίξει ένα νέο δίαυλο  διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Όμως αντί η Ελλάδα να ανταποκριθεί  θετικά σε αυτή την πρόταση, αντί να καθίσει και να μιλήσει  μαζί μας, με τον συνηθισμένο τρόπο διαμαρτύρεται  προς την ΕΕ, και ελπίζει σε  βοήθεια άλλων. Αυτή η στάση δεν αρμόζει  σε σοβαρότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος αν  ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες κάθε φορά που θα έχει στριμωχτεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Άγκυρα δείχνει πως θέλει να υποστηρίξει πως υπάρχουν πολλά ζητήματα στο Αιγαίο και θέτει και το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης ενώ η Ελλάδα αποδέχεται διάλογο και υποστηρίζει πως η μόνη διφωνία με την Τουρκία είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας./ibna