Δένδιας: Ιδιαίτερη δυναμική έχουν αποκτήσεις οι σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Δένδιας: Ιδιαίτερη δυναμική έχουν αποκτήσεις οι σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Faisal Al Saud υποδέχτηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δυο ανδρών καθώς είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στο Ριάντ στις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησης, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, με μια διαρκή επικοινωνία καθώς αυτό για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα, όχι μόνο στην Αραβική Χερσόνησο αλλά και στη ευρύτερη περιοχή.

Τα θέματα που συζητήθηκαν σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, ήταν θέματα διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην Λιβύη.

«Όσον αφορά τη Λιβύη, οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Sarraj και την Τουρκία, είναι άκυρα και ανύπαρκτα» δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Προσθέτοντας ότι «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση, τόσο για τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.  Είναι, όπως τόνισε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Davos, «εξωφρενικά», τόσο από νομική όσο και από  γεωγραφική άποψη».

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε διαρκή επαφή και επίσης να λειτουργήσουν από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Κληθείς να σχολιάσει τι χρησιμότητα του κειμένου της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας που αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης Τουρκίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι  «κατ’ αρχήν έχει έναν χαρακτήρα επιβεβαιωτικό των απόψεών μας. Δηλαδή λέει, κατ’ αρχήν στα γερμανικά νομοθετικά σώματα, στη γερμανική Κυβέρνηση, στη γερμανική κοινή γνώμη, αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτά τα δυο memoranda είναι απολύτως παράνομα, απολύτως απαράδεκτα και στην ουσία ανύπαρκτα. Κάνει όμως και κάτι άλλο. Αναδεικνύει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Δεν είναι μόνο δυο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα κι επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια, είναι η άποψη αυτή της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου μια ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα το οποίο προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας».

Σε ερώτηση πως αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση την συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα ο οποίος ευημερεί, έναν γείτονα ο οποίος συμμερίζεται τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε τα πράγματα, τον οποίο η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Κι έχουμε την ελπίδα ότι τελικά η Τουρκία θα μας μιμηθεί»./ibna