Κρίσιμο δίμηνο για κυβέρνηση-Θεσμούς

Κρίσιμο δίμηνο για κυβέρνηση-Θεσμούς

Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών όλο το επόμενο δίμηνο με στόχο στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να υπάρξει από πλευράς δανειστών, απόφαση αναφορικά με κάποια από τα πέντε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να υπάρξει απόφαση για τα τρία πιο ώριμα αιτήματα της κυβέρνησης.

Ο λόγος για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων, τη μεταφορά της υπέρβασης των πλεονασμάτων από έτος σε έτος ή την εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει ένα ή δύο και όχι συνολικά όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς μπορεί να κριθεί από την πλευρά των Θεσμών ότι κάποια άλλα συνδέονται με τη μεγάλη διαπραγμάτευση και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, να τον διαθέσει κατά 70% σε μειώσεις φόρων  και το υπόλοιπο 30% σε δαπάνες με πρόθεση να υπάρξει ενίσχυση και της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Από απόσταση

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ΄ αποστάσεως, με την τελική προθεσμία να ορίζεται για λίγο μετά τα μέσα Φεβρουάριου, καθώς στις 26 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται η έκθεση των θεσμών για την πέμπτη αξιολόγηση και επικυρώνεται πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου στο οποίο θα τεθούν παράλληλα επί τάπητος τα συνολικά 5 αιτήματα ( μεταφορά υπερπλεονασμάτων, δαπάνες προσφυγικού, αλλαγή χρήσης κερδών από ομόλογα, μείωση στόχων για πλεονάσματα και μείωση  εισφοράς αλληλεγγύης- ΕΝΦΙΑ) της Αθήνας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι σε δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει σύγκλιση αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε τουλάχιστον πέντε πεδία: ιδιωτικό χρέος (πλειστηριασμοί), ληξιπρόθεσμες οφειλές (οι Θεσμοί ανησυχούν για τη μη επαρκή μείωσή τους), εγγυήσεις δημοσίου προς τράπεζες (σχέδιο “Ηρακλής”), αγορά ενέργειας και ασφαλιστικό.

Πλεονάσματα

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα πέντε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, τίθενται από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ανεξάρτητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι πιθανό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κάποια από αυτά να συνδεθούν. Η ελληνική πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη να θέσει ως επίσημη πρόταση συγκεκριμένο στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, ωστόσο ως κυβερνητική πρόθεση παραμένει ο στόχος του 2%, χωρίς να είναι δεδομένη η στάση των Θεσμών, αλλά και ο τρόπος μείωσής τους Οι θεσμοί φέρεται να συμφώνησαν ότι το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης περί το 2% και επεξεργάζονται ακόμη τα στοιχεία για το 2020. Πάντως, φαίνεται ότι δεν είναι κοντά στο 3% που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο 2,8% που αναγράφεται στον προϋπολογισμό του 2020./ibna