Βουλγαρία: Ξεκίνησε η διαδικασία πρότασης μομφής για την κυβέρνηση

Βουλγαρία: Ξεκίνησε η διαδικασία πρότασης μομφής για την κυβέρνηση

Οι βουλευτές της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης θα συζητήσουν την πρόταση μομφής του Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντίον της κυβέρνησης του Boyko Borissov σχετικά με την αποτυχία της περιβαλλοντικής πολιτικής και της πολιτικής των υδάτων της κυβέρνησης.

Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Αυτή θα είναι η τέταρτη πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης, η ψηφοφορία πραγματοποιείται όχι νωρίτερα από 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της πρότασης.

Μέχρι στιγμής το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) έχει λάβει υποστήριξη μόνο από το MRF. Τα δύο κόμματα συμπληρώνουν συνολικά 104 ψήφους. Το Volia του Veselin Mareshki δεν έλαβε ακόμα συγκεκριμένη απόφαση, ενώ η Ataka δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των σοσιαλιστών για διάλογο.

Στην 40σέλιδη πρόταση μομφής του BSP γίνεται λόγος για μισό εκατομμύριο Βούλγαρων που βρίσκονται σε καθεστώς έλλειψης νερού με σοβαρό κίνδυνο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί. Οι Βούλγαροι επίσης, σύμφωνα με την αιτιολογική πρόταση, αναπνέουν τον πιο ρυπαρό αέρα στην Ευρώπη, ενώ η χώρα έχει γίνει μια χωματερή. Σύμφωνα με την ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Cornelia Ninova, ακόμη και αν βρεθεί λύση στην κρίση στο Pernik, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με το Shumen, το Sliven, το Botevgrad, το Targovishte και το Lovech.

«Η αποτυχία της κυβέρνησης του Borissov δεν είναι πλέον εσωτερική. Αυτή είναι μια αποτυχία όσον αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον της Βουλγαρίας. Τώρα είναι η ώρα όχι μόνο να ζητήσουμε αλλαγή μέσω της αποπομπής του υπουργικού συμβουλίου του Borissov, αλλά και να οικοδομήσουμε την εναλλακτική λύση που θα δείτε στο πρόγραμμα μας. Πρόκειται για ένα συνολικό όραμα για την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας, των πράσινων πόλεων και συγκεκριμένων μέτρων σε καθέναν από τους τρεις τομείς – μολυσμένο αέρα, σκουπίδια και επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στη Βουλγαρία» ανέφερε η Ninova.

Για την επίτευξη της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης θα πρέπει 121 βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση./ibna