Οι Έλληνες ανησυχούν για την ένταση των σχέσεων με την Τουρκία

Οι Έλληνες ανησυχούν για την ένταση των σχέσεων με την Τουρκία

Η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στην τηλεόραση του SKAI TV την Πέμπτη έδειξε τη μεγάλη ανησυχία των Ελλήνων για την αύξηση της έντασης στις σχέσεις της χώρας με τη γειτονική Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ενώ το 55% πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται σωστά τις προκλήσεις της Άγκυρας. Αντίθετα, το 36% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση με τον σωστό τρόπο.

Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη μεταξύ των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ (63%), με μόλις το 10% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν την αποδοκιμασία τους για τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις ενέργειες στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ευχαριστημένοι με τη στάση της Γαλλίας έναντι της έντασης Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ απογοήτευση εκφράζεται στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Σχετικά με το θέμα αυτό, το 49% των ερωτηθέντων εγκρίνει τη διαχείριση της κρίσης του προσφυγικού/μεταναστευτικού από την κυβέρνηση, ενώ το 39% δήλωσε ότι η πολιτική στο μεταναστευτικό είναι λανθασμένη. Η έρευνα αντανακλά την απογοήτευση των Ελλήνων – ιδιαίτερα των κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου – για τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις κοινότητές τους.

Παρ ‘όλα αυτά, η έρευνα έδειξε ισχυρή υποστήριξη για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το κόμμα να λαμβάνει ένα προβάδισμα 12,5 μονάδων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 38%, με το ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, ακολουθούμενο από το Κίνημα για την Αλλαγή (ΚΙΝΑΛ) στην τρίτη θέση με 6,5%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 5%, την Ελληνική Λύση στο 4,5% και στο DiEM25 στις 3 %.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επίσης έχει την έγκριση των 6 από τους 10 Έλληνες στην υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η νέα πρόεδρος έχει υψηλή αποδοχή (73%) μεταξύ των υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 53% των ψηφοφόρων της SYRIZA ενέκρινε επίσης την επιλογή της για την θέση της Προέδρου./ibna