Συμφωνούν ότι διαφωνούν Đukanović και Vučić

Συμφωνούν ότι διαφωνούν Đukanović και Vučić

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση στις απόψεις τους σχετικά με το νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις για το θέμα αυτό, καθώς και για όλα τα άλλα θεμελιώδη διμερή θέματα.

Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου του Μαυροβουνίου, μετά από συνάντηση μεταξύ Đukanović και Vučić στο Ισραήλ χθες το βράδυ, σε εορταστικό δείπνο προς τιμήν του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα «Η Μνήμη του Ολοκαυτώματος – Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού», που φιλοξενείται από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Reuven Rivlin, με την παρουσία περίπου σαράντα ηγετών από όλο τον κόσμο.

“Το κύριο θέμα, όπως αναμενόταν, ήταν η πρόσφατη έγκριση του νόμου για τη Θρησκευτική Ελευθερία από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ο οποίος, όπως επανέλαβε ο Đukanović, ρυθμίζει το ζήτημα αυτό με πνεύμα ευρωπαϊκών προτύπων στην κοινωνία των πολιτών μας, αντικαθιστώντας μια νομική πράξη σχεδόν πριν από μισό αιώνα. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι θέσεις των δύο προέδρων για το θέμα αυτό είναι πολύ απομακρυσμένες και δεν υπάρχει κοινή θέση, πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το θέμα αυτό, καθώς και για όλα τα άλλα θέματα που είναι σημαντικά για τις διμερείς σχέσεις”, αναφέρει η δήλωση του γραφείου του Προέδρου.

Η συζήτηση αναφέρεται ότι ήταν πολύ ανοιχτή, πολιτισμένη και εποικοδομητική, όπως ταιριάζει σε ηγέτες κρατών που είναι κοντά, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο, αν και υπήρχαν δύσκολα θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Οι Đukanović και Vučić συμφωνούν ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να μειωθούν οι εντάσεις και να μην επιτρέψουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ των λαών και των χωρών μας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Αυτό συζητήθηκε ιδιαίτερα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και της κοινής δράσης προς τις Βρυξέλλες, καθώς και των περιφερειακών πρωτοβουλιών για καλύτερη ενσωμάτωση, προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής και την ταχύτερη πρόοδο στη διαδικασία της ευρωπαϊκή ολοκλήρωσης”, αναφέρει η δήλωση.

Ο Đukanović είχε επίσης σύντομες συναντήσεις με αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους στο δείπνο.

Εκτός από τον διοργανωτή της εκδήλωσης, Πρόεδρο Rivlin, ο Đukanović συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό Netanyahu, όλους τους ηγέτες της περιοχής, καθώς και τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Maresol Rebel de Sousa, της Γερμανίας Frank Walter Steinamayer, της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, της Βουλγαρίας Rumen Radev, της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi./ibna