Στην 106η θέση παγκοσμίως και τελευταία στην ΕΕ κατατάσσεται η Βουλγαρία για τη Διαφθορά

Στην 106η θέση παγκοσμίως και τελευταία στην ΕΕ κατατάσσεται η Βουλγαρία για τη Διαφθορά

Η Βουλγαρία είναι και πάλι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην ΕΕ και στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον ετήσιο Δείκτη Διαφθοράς για το 2019 (ΔΤΚ) της Transparency International. Και πέρυσι, κατέλαβε την τελευταία θέση στην κατάταξη, κατέχοντας το 2019 την 106η θέση σε σύνολο 183 χωρών.

Στην ΕΕ, η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά είναι η Δανία. Κατατάσσεται επίσης πρώτη στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία, τη Φινλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Σουηδία. Και η πιο διεφθαρμένη στον κόσμο είναι η Σομαλία, ακολουθούμενη από το Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη και τη Βενεζουέλα.

Η Δανία σε 100 μονάδες, έλαβε 87 κατά της διαφθοράς, ενώ η Βουλγαρία μόνο 43.. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία έχουν μια μονάδα περισσότερο από τη Βουλγαρία 44.

22 χώρες παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση μεταξύ 2012 και 2019, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γουιάνας και της Εσθονίας. Τα ποσοστά CPI μειώνονται σημαντικά σε 21 χώρες, κυρίως τον Καναδά, τη Νικαράγουα και την Αυστραλία.

Σε διάστημα επτά ετών, η Ελλάδα σημείωσε άνοδο 12 μονάδων περισσότερο από ό, τι το 2012. Η Ιταλία σημείωσε επίσης πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λαμβάνοντας επιπλέον 11 μονάδες.

«Και οι δύο χώρες έχουν επιφέρει συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως η νομοθετική πρόοδος στην Ιταλία με την υιοθέτηση νόμων κατά της διαφθοράς και τη δημιουργία φορέων κατά της διαφθοράς και στις δύο», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, συνέχισε: “Οι μετακομμουνιστικές ευρωπαϊκές χώρες και τα κράτη μέλη της ΕΕ ανταγωνίζονται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, έχουν λάβει μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος.

Τα σκάνδαλα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν επίσης έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών εκστρατειών. Τα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, η κατάχρηση κρατικών πόρων για εκλογικούς λόγους, η έλλειψη διαφάνειας ενός πολιτικού κόμματος και η χρηματοδότηση της εκστρατείας και η έλλειψη ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης επικρατούν και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα τόσο στις εθνικές κυβερνήσεις όσο και στην ΕΕ.

Ο Δείκτης Διαφθοράς (ΔΤΚ) του Ινστιτούτου με έδρα το Βερολίνο κατατάσσει τις χώρες κατά τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς σε κυβερνήσεις και κρατικούς θεσμούς σε κλίμακα από 0 έως 100, με το μηδέν να υποδεικνύει έναν ιδιαίτερα διεφθαρμένο δημόσιο τομέα./ibna