Ο Richard Grenell προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει τους δασμούς, να επαναλάβει το διάλογο με τη Σερβία

Ο Richard Grenell προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει τους δασμούς, να επαναλάβει το διάλογο με τη Σερβία

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Donald Trump για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Richard Grenell, έφθασε αργά την Τετάρτη στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τους ηγέτες της χώρας να ξαναρχίσουν τον διάλογο με τη Σερβία.

Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου σε εστιατόριο της Πρίστινα, ο Grenell δήλωσε ότι θέλει να δει πρόοδο τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία στο οικονομικό μέτωπο. “Θα ασκήσουμε πίεση και στις δύο κυβερνήσεις και τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας και θα πούμε: “κοιτάξτε τον λαό, ξεκινήστε να προχωράτε με θέσεις εργασίας “, είπε. Ο Γκρέντελ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, διορίστηκε από τον Trump ως ειδικός απεσταλμένος για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας τον Οκτώβριο του 2019.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci μετά από το δείπνο με τον Grenell είπε σε ένα Tweet ότι είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για να συζητήσει το διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Τον ευχαρίστησα για την έγκαιρη επίσκεψη και την αποφασιστικότητά του στη διαδικασία. Τονίστηκε ο επείγων χαρακτήρας της επανάληψης του διαλόγου και ότι ο ρόλος του αμερικανικού προέδρου Donald Trump για την επίτευξη τελικής συμφωνίας είναι απαραίτητος», έγραψε ο Thaci. Ο Grenell απάντησε στο tweet του Thaci γράφοντας: “Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο – που περιλαμβάνει την άρση των τιμολογίων”.

Ο Grenell έφτασε στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου, η οποία σταμάτησε τον Νοέμβριο του 2018, αφού η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγε δασμούς για όλες τις εισαγωγές από τη Σερβία, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της επιθετικής καμπάνιας της Σερβίας κατά του κράτους του Κοσσυφοπεδίου. Η Σερβία έχει συνδέσει την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες με την ανάκληση του 100% του φόρου επί των αγαθών της.

Ο Grenell την Πέμπτη αναμένεται επίσης να συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του Vetevendosje Albin Kurti και του LDK Isa Mustafa, οι οποίοι διαπραγματεύονται συμφωνία για τη σύσταση νέας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Grenell δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι δεν έχει προτιμήσεις για συνασπισμό στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά οι συναντήσεις του θεωρούνται στο Κοσσυφοπέδιο ως κρίσιμες για να πεισθούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να επιτύχουν συμφωνία.

Μετά την Πρίστινα, ο Grenell αναμένεται να επισκεφθεί το Βελιγράδι ως μέρος των προσπαθειών του για ενίσχυση του διαλόγου. Ο Grenell ήταν στο επίκεντρο της συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την επανέναρξη εμπορικών πτήσεων μεταξύ των πρωτευουσών των δύο χωρών μετά από περισσότερα από 20 χρόνια./ibna