Ανοίγει η συζήτηση με τους πιστωτές για μεγαλύτερο “δημοσιονομικό χώρο”

Ανοίγει η συζήτηση με τους πιστωτές για μεγαλύτερο “δημοσιονομικό χώρο”

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ζητήσει επισήμως μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο από τους πιστωτές της. Σύμφωνα με πηγές, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών συζήτησαν μια σειρά συγκεκριμένων αιτημάτων με τους απεσταλμένους της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση της οικονομίας της χώρας μετά τη διάσωση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να χρησιμοποιήσει τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα SMPs και ANFAs και να μπορέσει να μεταφέρει στο επόμενο έτος τυχόν χρήματα που θα προκύψουν από την υπερκάλυψη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Αθήνα ζήτησε επίσης να αποκλεισθούν από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Κατά τους επόμενους μήνες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται επίσης να εγείρει περισσότερα θέματα με τους διεθνείς πιστωτές, όπως περαιτέρω φορολογικές περικοπές και επαναδιαπραγμάτευση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κατά τη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα, ο Σταϊκούρας παρουσίασε τις προτεραιότητες για το 2020, αναφέροντας το αίτημα της Αθήνας για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2021 και το 2022, παρά ο γεγονός ότι η χώρα δεν είναι επισήμως στην ημερήσια διάταξη. Οι συζητήσεις για το ζήτημα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αναφορές ότι πολλά κράτη μέλη δεν είναι θετικά στο να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους της ελληνικής μετα-μνημονιακής συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους πιστωτές στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει σχέδια για ένα νέο καθεστώς διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, τις γενικές επιδόσεις της οικονομίας, ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ένα επικείμενο νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, η Αθήνα προετοιμάζει το θέμα ενός δεκαετούς ομολόγου, το οποίο αναμένεται να αποφέρει 2-2,5 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα ή μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, εν αναμονή της έκθεσης της Fitch για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής./ibna