Cavusoglu: Η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό

Cavusoglu: Η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Bild ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu μίλησε για τις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ και τις κινήσεις της χώρας σε Συρία και Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επεσήμανε στη συνέντευξη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη καταβάλει ούτε τα μισά από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των προσφύγων μετά την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Η ΕΕ δεν εκπλήρωσε πλήρως τις υποσχέσεις της ως μέρος της συμφωνίας του 2015 όπου αμφότερες οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την κρίση των προσφύγων και δήλωσε ότι η Ένωση δεν έχει ακόμη καταβάλει τα αρχικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να έχουν παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2016, τόνισε ο Cavusoglu .

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε επίσης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και αυτό δημιούργησε ένα είδος «ζήλιας» σε ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ.

Χαιρετίζοντας την το θάρρος και την υποστήριξη της Γερμανίας στο προσφυγικό, ο Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονταν παράνομα στην Ευρώπη.

«Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, μέχρι και 7.000 πρόσφυγες έφευγαν από την Τουρκία για την Ελλάδα σε καθημερινή βάση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι περίπου 57 πρόσφυγες την ημέρα έχουν εισέλθει στα ελληνικά νησιά μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν ήθελαν να αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, οι υποσχέσεις για την Τελωνειακή Ένωση και οι συζητήσεις για την αναβάθμιση της Τουρκίας στην ΕΕ δεν εκπληρώθηκαν, σύμφωνα με τον Cavusoglu.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι παρόλο που οι υποσχέσεις δεν εκπληρώθηκαν, η Τουρκία εξακολουθεί να δεσμεύεται να συνεχίσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ.

Αναφερόμενος στα περίπου 3,5 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρεί αυτούς τους ανθρώπους ως γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες και η Άγκυρα, υποστηρίζει την ένταξη των Τούρκων στη γερμανική κοινότητα.

Από την άλλη πλευρά όμως, εξέφρασε την ενόχληση του για την υποστήριξη των υποστηρικτών του Gulen και των τρομοκρατικών ομάδων του PKK που καταφεύγουν στην Γερμανία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γερμανική πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου συζητήθηκε η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να υπάρξει ειρήνη. Οι δυνάμεις της αναγνωρισμένης από το ΟΗΕ κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA) και εκείνες που συνδέονται με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar μάχονται για τον έλεγχο της επικράτειας και των κρίσιμων υποδομών.

Ο Cavusoglu σημείωσε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ενώ η πλευρά του Haftar δεν έδωσε θετική ή αρνητική απάντηση.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Λιβύη, ο Cavusoglu είπε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα ήταν τα κυριότερα κίνητρα για την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι είχε φτάσει σε συμφωνία ασφαλείας με την κυβέρνηση που έχει αναγνωρίσει και ο ΟΗΕ. Σημείωσε δε ότι η Τουρκία ανέπτυξε περιορισμένο αριθμό στρατιωτικών συμβούλων στην Τρίπολη.

Αναφερόμενος στο καθεστώς Assad και των σύμμαχοί του που συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στη βορειοδυτική πόλη Idlib, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τα σπίτια τους και καταφεύγουν κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο Cavusoglu, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το καθεστώς Bashar al-Assad της Συρίας προτίμησε μια στρατιωτική λύση από μια πολιτική λύση, ενώ η Τουρκία πίστευε στη σημασία των πολιτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση της σύγκρουσης.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer σχετικά με τη δημιουργία μιας διεθνούς ασφαλούς ζώνης στη Συρία, ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία δεν διατύπωσε αντιρρήσεις σχετικά με αυτή την πρόταση, αλλά επεσήμανε τις προκλήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι περίπου 372.000 Σύριοι επέστρεψαν στις εστίες τους μετά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας YPG, η οποία είναι το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας του ΡΚΚ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Cavusoglu, η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύριους και περίπου 350.000 από αυτούς είναι Κουρδικής καταγωγής.

«Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτοί οι Κούρδοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην περιοχή που ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση YPG; Η Δύση έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε.

Ο Cavusoglu τόνισε ότι η τρομοκρατική ομάδα του YPG άλλαξε τη δημογραφική δομή στη Συρία, ενώ η Τουρκία αγωνίστηκε μόνο εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων  που προσπάθησαν να χωρίσουν τη χώρα./ibna