Η Β-Ε προετοιμάζεται για νέο κύμα μεταναστών

Η Β-Ε προετοιμάζεται για νέο κύμα μεταναστών

Ο Διευθυντής της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε, Zoran Galić, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα θα πρέπει να αναμένει ένα νέο κύμα μεταναστών την άνοιξη, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για να καλύψουν όλες τις τοποθεσίες από όπου είναι δυνατή η παράνομη διέλευση.

Ο Galić επεσήμανε ότι τα στοιχεία από την Υπηρεσία Προστασίας των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) και την έκθεση της Europol δείχνουν ότι η παράνομη μετανάστευση στα Δυτικά Βαλκάνια θα ενταθεί και πάλι μετά το χειμώνα, πράγμα που θα δημιουργήσει αυξημένη μεταναστευτική πίεση στη Β-Ε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους παρατηρείται τάση μείωσης του αριθμού των παράνομων διέλευσης των συνόρων σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, αλλά αυτό είναι εποχικό γεγονός.

Η συνοριακή αστυνομία της Β-Ε, πρόσθεσε ο Galić, απασχολεί σήμερα 2.228 στελέχη, εκ των οποίων 2.028 είναι αστυνομικοί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συνοριακής Αστυνομίας, υπάρχει ανάγκη για 100 επίσημα οχήματα, 132 κιάλια, 66 συσκευές IC, 66 μονάδες θερμικής απεικόνισης για να καλύψουν όλες τις θέσεις όπου είναι δυνατή η παράνομη διέλευση των συνόρων στην περιοχή ευθύνης των μονάδων Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum -Foča και Trebinje.

Ο Galić πραγματοποίησε συνάντηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων στα σύνορα της Β-Ε, με επίκεντρο την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων και των μελλοντικών δράσεων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι, παρά τις προσπάθειες και τη χρήση όλων των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων αυτού του αστυνομικού οργανισμού, η πρόσθετη ενίσχυση της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε στον συνοριακό έλεγχο και την επιτήρηση των κρατικών συνόρων στα ανατολικά και βορειοανατολικά μέρη της χώρας είναι απαραίτητη.

Από την άποψη αυτή, ο Galić τόνισε και πάλι ότι πρέπει να διεξαχθεί η μέγιστη δυνατή δέσμευση των υφιστάμενων ανθρωπίνων, τεχνικών και υλικών ικανοτήτων για την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης, δηλαδή για την πρόληψη της παράνομης εισόδου στη Β-Ε από την κατεύθυνση της Δημοκρατίας της Σερβίας και Μαυροβουνίου, προκειμένου να αποφευχθούν όλες οι μορφές διασυνοριακού εγκλήματος κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων της Β-Ε.

Για μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης τόνισε ότι θα χρειαστούν τροποποιήσεις του νόμου για τον έλεγχο των συνόρων, του νόμου περί αλλοδαπών, του νόμου περί ασύλου και άλλων κανονισμών, προκειμένου να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους αστυνομικούς και να αυξηθούν τις δυνατότητες αναδιάταξης και προσέλκυσης αξιωματικών στα σύνορα με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι από όλα τα μέλη της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε αναμένεται να έχουν μέγιστη εμπλοκή στην προστασία των κρατικών συνόρων, να είναι επαγγελματίες, να σέβονται τους νόμους, να παλεύουν με συνέπεια κατά της διαφθοράς και να είναι περισσότερο παρόντες επί του εδάφους. Απαιτείται επίσης πιο συνεχής παρακολούθηση του έργου των αστυνομικών, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα./ibna