Μαυροβούνιο: Οι πολίτες της Cetinje αντιτίθενται στην εκδήλωση διαμαρτυρία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Μαυροβούνιο: Οι πολίτες της Cetinje αντιτίθενται στην εκδήλωση διαμαρτυρία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Μια ομάδα πολιτών διοργάνωσε σήμερα μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη Cetinje του Μαυροβουνίου, από το μνημείο της Lovćenska Vila έως τον κυκλικό κόμβο στην έξοδο της πόλης, σχετικά με την προσευχή και τη λιτανεία που ανακοίνωσε για αύριο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) εναντίον του νόμου περί «Θρησκευτικής Ελευθερίας». Το μητροπολιτικό συμβούλιο του Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας της SOC ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το ανακοινωθέν γεγονός ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας πολιτών, ο Predrag Vušurović δήλωσε ότι η Cetinje είναι “το αγνό μάγουλο και η καρδιά του Μαυροβουνίου” και ότι ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία τους εναντίον της ανακοινωθείσας πορείας της SOC.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν παρόμοιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο μέλλον εάν χρειαστεί και είπε ότι θα απαντήσει σε όλες τις παρόμοιες πρωτοβουλίες με αυτόν τον τρόπο, ειρηνικά και με αξιοπρέπεια.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Duško Marković, δήλωσε για την τηλεόραση του Μαυροβουνίου ότι ο νόμος για τη Θρησκευτική Ελευθερία δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε θρησκευτικής κοινότητας, ότι η αντίσταση σε αυτή τη νομική πράξη είχε εξελιχθεί σε αντιπαράθεση με το κράτος του Μαυροβουνίου και ότι είναι πλέον αδύνατο να αποσυρθεί το νόμος.

Είπε επίσης ότι ο διάλογος είναι αναμφισβήτητος, επιμένοντας ότι θα συμβεί και ότι θα έρθει επισήμως σε επαφή με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να συνεχίσει τις συνομιλίες. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο Νόμος θα συζητηθεί με παράγοντες στο Μαυροβούνιο και ότι κανένας Πρόεδρος, ούτε καν ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, θα μπορούσε να αποφασίσει γι’ αυτό.

“Για μας, οι θεμιτοί συνομιλητές σε διάλογο είναι η Μητρόπολη του Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιο”, δήλωσε ο Marković, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν αλήθεια ότι δεν υπήρξε διάλογος γι’ αυτή τη νομική πράξη και ότι τόσο αυτός προσωπικά όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης είχαν μιλήσει με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο αρκετές φορές.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης τα καλέσματα στην κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο: “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποσύρει το νόμο, η κυβέρνηση προτείνει το νομοσχέδιο, το Κοινοβούλιο το υιοθετεί και ο πρόεδρος το υπογράφει, καθιστώντας το νόμο. Αυτός ο νόμος έχει περάσει από όλα αυτά τα στάδια και είναι σε ισχύ. Κανένας δε μπορεί να τον αποσύρει”.

Ο Marković τόνισε ότι το κράτος εγγυάται ότι δεν υπάρχει λόγος για φόβους και παρανοήσεις. Εξήγησε την αντίσταση του Μητροπολίτη στο νόμο ως επιθυμία του να υπάρχει εκτός του νομικού συστήματος του Μαυροβουνίου.

Επιπλέον, ο Marković δήλωσε ότι οι εξελίξεις μετά την έγκριση του νόμου για τη Θρησκευτική Ελευθερία ήταν απογοητευτικές, ότι δεν πρόκειται για αντίσταση σε αυτή την πράξη, αλλά ότι είχε εξελιχθεί σε μια αντιπαράθεση με το Μαυροβούνιο.

Αυτή η επίθεση και η πρωτοφανής προπαγάνδα διεξήχθησαν από παράγοντες εντός της χώρας, αλλά ήταν ενορχηστρωμένοι από παράγοντες από τη γειτονική Σερβία, δήλωσε ο Marković.

Η εκστρατεία στη Σερβία διεξήχθη από κρατικούς αξιωματούχους καθώς και από αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης, ΜΚΟ και μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά υπήρξε επίσης μια κρυφή εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε από τους κληρικούς της μητροπολιτικής περιοχής του Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο νόμος είναι εξαιρετικά φιλελεύθερος και ότι δεν υφίσταται κατάσχεση της περιουσίας της Εκκλησίας. Τόνισε επίσης την ύπαρξη πολυάριθμων περιπτώσεων παράνομης μεταφοράς κρατικής περιουσίας στην Εκκλησία ή ιερείς και είπε ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις θα εξεταστούν και θα τιμωρούνται.

Ο Marković τόνισε ότι σύμφωνα με τον νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία, όλες οι θρησκευτικές κοινότητες είναι ίσες και μίλησε επίσης για τους νόμους που διέπουν το ζήτημα της θρησκείας στη Σερβία και την Κροατία.

“Ο σερβικός νόμος βάζει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας πρώτη και ο Κροατικός νόμος ρυθμίζει εξίσου τη λειτουργία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Κροατία, συμπεριλαμβανομένης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υπέγραψε Βασική Συμφωνία με την Κροατία, η οποία αναφέρει ότι περιουσία και η ακίνητη περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας που χρησιμοποιεί στην Κροατία αποτελεί υλικό και πολιτιστικό αγαθό της Κροατίας, όχι κάποιας άλλης χώρας”, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση γιατί το Μαυροβούνιο να αποτελέσει εξαίρεση, ο Marković δήλωσε ότι εδώ υπήρχε η πρόθεση δημιουργίας ενός μονοπωλίου και ότι η πρόθεση ήταν να αμφισβητηθεί η ουσία του κράτους του Μαυροβουνίου, καθώς και η ελευθερία και η ανεξαρτησία του./ibna