Τα 3 αιτήματα Σταϊκούρα στους Θεσμούς

Τα 3 αιτήματα Σταϊκούρα στους Θεσμούς

Στην υποβολή 3 προτάσεων προς τους επικεφαλής των Θεσμών προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την 1η ημέρα συνάντησής τους, στο πλαίσιο της έναρξης 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η αλλαγή χρήσης κερδών από ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SMPs , η καθιέρωση «μεταφοράς» πλεονασμάτων στο επόμενο  αλλά και η εξαίρεση των κονδυλίων που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από τον κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα έχουν πλέον υποβληθεί.

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε το αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την ισχύ της μείωσης από φέτος και γιατί δεν αξιοποιήθηκε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δις. Έτσι, χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξουν φέτος επιπλέον 2 δις. Ευρώ για φοροελαφρύνσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να έθεσε το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι στιγμής, το οικονομικό επιτελείο της δεν έχει κάνει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το ύψος της επιδιωκόμενης μείωσης, καθότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Και δεν αναμένεται κάτι τέτοιο πριν να ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2020. Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον Απρίλιο.

Προτεραιότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη περί ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δείχνει ανεξήγητη η στάση της κυβέρνησης σχετικά με την ταχύτερη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κατά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να προκύψει από διαφορετικές πηγές, καθότι εκτιμούν ότι Καλύτερες επιδόσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνει τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ παρότι η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αφορούσε τη διάθεσή τους για επενδύσεις, δεν αποκλείεται να συμβάλουν καθοριστικά.

Στη σημερινή συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο και τα δημοσιονομικά, θέματα στελέχωσης και στοχοθεσίας της ΑΑΔΕ, ενώ αύριο στην ατζέντα μπαίνουν αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια/

Ο κύκλος των συναντήσεων επί ελληνικού εδάφους θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η έκθεση των θεσμών αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου./ibna