Απεργία για το μεταναστευτικό στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου

Απεργία για το μεταναστευτικό στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου

“Λουκέτο” έβαλαν σήμερα καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου ενώ το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νησιών. Δεν έλειψαν τα ρατσιστικά συνθήματα, ακόμα και από στελέχη της αυτοδιοίκησης,  ενώ συλλογικότητες και σωματεία εργαζομένων επισημαίνουν την διαφωνία των δημοκρατικών πολιτών στα κλειστά κέντρα-φυλακές αλλά και την αντίθεση τους με την ξενοφοβική συνθηματολογία.

Περιφέρεια, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο κήρυξαν διήμερες κινητοποιήσεις για το προσφυγικό, με κύριο αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών τους. Μάλιστα η συμμετοχή πολιτών και φορέων υπήρξε μεγάλη. Την Πέμπτη, οι Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης θα μεταβούν στην Αθήνα για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος των νησιωτών στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπου θα ζητήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο περιφερειάρχης αλλά και οι περισσότεροι δήμαρχοι προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατάρρευση των προεκλογικών εξαγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες αιτία των μεταναστευτικών ροών και της συμφόρησης των νησιών ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και υπόσχονταν άμεση αποσυμφόρηση και περιορισμό των ροών με καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Αντ’ αυτού, οι ροές αυξήθηκαν, προκαλώντας ασφυξία στις υπάρχουσες δομές των νησιών.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου υπήρχαν περίπου πέντε χιλιάδες στις αρχές του καλοκαιριού ενώ πλέον ξεπερνούν τις δεκαπέντε χιλιάδες. Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η ασυνεννοησία σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς έπειτα από έξι μήνες, στους οποίους προηγήθηκαν η κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και η συνεχής μετάθεση της ευθύνης σε διαφορετικά πρόσωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην επανασύσταση του υπουργείου μετανάστευσης, με τα σχέδια αποσυμφόρησης να παραμένουν στα χαρτιά. Εξάλλου έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η εξαγγελία δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά, κάτι για το οποίο έχουν εκφράσει προβληματισμό και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Υπουργός μετανάστευσης: Δικαιολογημένη η αγανάκτηση

“Δικαιολογημένη” χαρακτηρίζει την αγανάκτηση των πολιτών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι “σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο”.  Ως βασικό στόχο του υπουργείου έθεσε ξανά τη  μείωση των ροών που θα επιτευχθεί “μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα”, την επιτάχυνση των επιστροφών και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες”.

ΣΥΡΙΖΑ: Με ξενοφοβία και ρατσισμό διαχειρίζεται το προσφυγικό η Ν.Δ.

“Η ΝΔ ως αντιπολίτευση επέλεξε να δυναμιτίσει την κατάσταση επενδύοντας στην δίκαιη ανησυχία των κατοίκων, λέγοντας ψέματα, τάζοντας τα πάντα και στοχοποιώντας συγχρόνως τον ΣΥΡΙΖA”,  υπογραμμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωσης οι οργανώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Όπως επισημαίνουν, η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού επί ΣΥΡΙΖΑ γινόταν με βάση τους νόμους και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, αντίθετα, η διαχείριση επί ΝΔ, “γίνεται με βάση την ξενοφοβία και τον ρατσισμό”.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. για εμμονή στην  δημιουργία τεράστιων κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά, “με την γενικευμένη κράτηση ακόμα και ευάλωτων ομάδων” που “έρχεται σε ευθεία παραβίαση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας που θα οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα”. Υπογραμμίζει δε ότι η απαξίωση της καθολικής άρνησης των τοπικών κοινωνιών “καταντά προκλητική και είναι απτό δείγμα της αντίληψης και του σεβασμού των τοπικών κοινωνιών από την ΝΔ”./ibna