Ελλάδα: Εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ελλάδα: Εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Με 261 ψήφους σε σύνολο 300 μελών της Βουλής των Ελλήνων η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, είχε προτείνει την περασμένη εβδομάδα για τη θέση του Προέδρου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έλαβε τη στήριξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την Τετάρτη στη Βουλή, από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Παρότι το σύνολο των κομμάτων που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αριθμούν 266 ψήφους, έλαβε 261, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλειπε σε ταξίδι στις ΗΠΑ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και Νίκος Συρμαλένιος απουσίαζαν λόγω ασθενείας, οι οποίοι όμως έστειλαν επιστολές στήριξης της νέας Προέδρου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζουράρης απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Η διαδικασία στη Βουλή πραγματοποιήθηκε με μόνο μία ψηφοφορία καθώς η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε το απαιτούμενο όριο των 200 ψήφων για την εκλογή όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα γίνει στη Βουλή στις 13 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και θα ακολουθήσει η σχετική τελετή παράδοσης παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 30 Μαΐου 1956 και είναι Ελληνίδα δικαστικός. Από τον Οκτώβριο του 2018, υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ. Στις 15 Ιανουαρίου 2020, προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας./ibna