Η Τουρκία προωθεί την παρουσία της στο Νταβός

Η Τουρκία προωθεί την παρουσία της στο Νταβός

Ένα «Τουρκικό Σπίτι» δημιουργήθηκε στο χώρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας με στόχο την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών στην Τουρκία.

Ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε συντονισμό με την Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας.

Παρουσιάζοντας ένα ομοίωμα του Διεθνούς Κέντρου Οικονομικών της Κωνσταντινούπολης (IIFC), το «Τουρκικό Σπίτι» θα παρουσιάσει τοπικά προϊόντα.

Εκπρόσωποι από το Ταμείο Περιουσίας της Τουρκίας (TWF), το Τουρκικό Γραφείο Επενδύσεων και το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών έχουν προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με στελέχη από επενδυτικές εταιρείες, διαχειριστές κεφαλαίων και επενδύσεων από άλλες χώρες και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Το «Τουρκικό Σπίτι» θα είναι ανοιχτό σε όλη τη σύνοδο κορυφής του Νταβός, η οποία φιλοξενεί πάνω από 3.000 συμμετέχοντες υψηλού επιπέδου από την πολιτική, τον επιχειρηματικό κόσμο, εταιρειών κεφαλαίων, τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Μετά την υλοποίηση πολλών έργων το τελευταίο έτος, οι διαχειριστές του TWF επιδιώκουν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το «Τουρκικό Σπίτι», μοιράζοντας τον οδικό χάρτη του ταμείου με άλλα θεσμικά όργανα και θέτοντας στόχους βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Η Τουρκία αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει το 5% το 2020 και για να γίνει αυτό, πρέπει να εισέλθουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του TWF Zafer Sonmez στην υπηρεσία Anadolu.

Ο Sonmez δήλωσε ότι το Νταβός είναι μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες όπου έρχονται μεγάλοι επενδυτές και διεθνή ταμεία, προσθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία της Τουρκίας στο Νταβός, τόσο περισσότερο θα προκαλεί την προσοχή των διεθνών επενδυτών.

«Έχουμε μια πολύ πλήρη ημερήσια διάταξη μέχρι το τέλος της συνόδου, με συναντήσεις με ξένους επενδυτές και με τα ταμεία κεφαλαίων άλλων χωρών. Από δω και στο εξής θα βλέπετε κάθε χρόνο τον «Τουρκικό Σπίτι» στο Νταβός”, πρόσθεσε.

Το Ταμείο Περιουσίας της Τουρκίας, που ιδρύθηκε το 2016, κατέχει το σύνολο ή μέρος των μετοχών αρκετών τουρκικών εταιρειών, όπως η Turkish Airlines, ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Turk Telekom, οι κρατικοί τράπεζες Ziraat Bank και Halkbank, η πετρελαϊκή εταιρεία Turkish Petroleum και η χρηματιστηριακή αγορά Borsa Istanbul./ibna