Ο  Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο Νταβός

Ο  Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο Νταβός

Καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο προετοιμάζεται να εκλέξει την πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρο της χώρας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας μετά την ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Εκπρόσωποι από 117 χώρες και 121 εθνικότητες θα εκπροσωπηθούν  στην ετήσια συνάντηση του 2020. Επιπροσθέτως εκπρόσωποι από 91 κυβερνήσεις έχουν προγραμματιστεί να παραστούν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 50 αρχηγών κρατών, 35 υπουργών Οικονομικών και πολλών τραπεζιτών, χρηματιστών και ισχυροί επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρωταρχικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να συζητήσει την οικονομική του πολιτική με βασικούς παράγοντες, προκειμένου να προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Ένα από τα βασικά σημεία αυτής της χρονιάς θα είναι η δέσμευση της Ελλάδας να εγκαταλείψει εντελώς τη λιγνιτική ενέργεια μέχρι το 2028.

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα τολμηρών των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις, προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, μείωση της γραφειοκρατίας και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να συναντηθεί για συνομιλίες με τους ηγέτες μεγάλων διεθνών εταιρειών, όπως τη Microsoft και τη Google, καθώς και εκπροσώπους εταιρειών που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

Ο Μητσοτάκης θεωρείται επίσης ότι ενδιαφέρεται να τονίσει τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ως πυλώνα σταθερότητας σε μια προβληματική περιοχή. Η σύνοδος κορυφής του Νταβός θεωρείται από την ελληνική πλευρά ως πλατφόρμα για την Αθήνα να εξηγήσει τις θέσεις της Ελλάδας εν μέσω των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή που θεωρείται ότι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πλάνα για συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Ωστόσο, αναμένεται να γίνουν προσπάθειες για συναντήσεις με τους προέδρους της Γαλλίας των ΗΠΑ, καθώς και με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Την Πέμπτη, ο Μητσοτάκης θα μιλήσει σε συνεδρίαση στο Νταβός με τίτλο «Η επίτευξη μιας νέας πράσινης συμφωνίας»./ ibna