Ο Trump χαιρετίζει την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

Ο Trump χαιρετίζει την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, με ένα Tweet τη Δευτέρα αντέδρασε στη συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας να ξεκινήσουν απευθείας εμπορικές πτήσεις για πρώτη φορά σε πάνω από δύο δεκαετίες.

Η συμφωνία επετεύχθη τη Δευτέρα με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Trump για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Richard Grenell. Μετά τη συμφωνία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump έγραψε στο Twitter. “Όλοι είπαν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει. Αλλά για πρώτη φορά μετά από μία γενιά θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Άλλη μία νίκη. Χάρη στον Πρέσβη Robert O’Brien και στον Πρεσβευτή Richard Grenell”, δήλωσε ο Trump.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξουν για πρώτη φορά  πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών από το 1998, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο. Η αεροπορική σύνδεση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου πρόκειται να παρασχεθεί από τη γερμανική Lufthansa.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που υπεγράφη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο. “Σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειές μας να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας”, αναφέρει ο Thaci σε δήλωσή του/ibna