Κινήσεις Τσίπρα στην Ευρώπη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επερχόμενος πρωτοβουλές για το Λιβυκό

Κινήσεις Τσίπρα στην Ευρώπη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επερχόμενος πρωτοβουλές για το Λιβυκό

Επαφές με τις πολιτικές ομάδες του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη ξεκινάει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να διασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στο αίτημα συμμετοχής της Ελλάδας σε όλες τις επερχόμενες πρωτοβουλίες για το Λιβυκό ζήτημα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς ,ο Υπουργός Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η Ελλάδα “αναμένει” την πρόσκλησή της στη Διαδικασία του Βερολίνου, αλλά φαίνεται ότι δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση για αυτό. Αντιθέτως, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα Συμπεράσματα της Διαδικασίας αναφέρουν ρητά  ότι στη Διεθνή Επιτροπή που ιδρύεται υπό τον ΟΗΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων  θα συμμετάσχουν “όλες οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που συμμετείχαν στη σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου”.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επισημάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Αθήνας στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν, καθώς εκτιμούν πως σε αυτές θα συζητηθεί και το θέμα του μνημονίου Άγκυρας- Τρίπολης που η Ελλάδα χαρακτηρίζει “παράνομο”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση  ασκεί σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά την απειλή του πρωθυπουργού για Βέτο αλλά και στο ότι δεν θέτει ως κεντρικό ζήτημα την επέκταση των κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες κάτω από την Κρήτη.

“Αντί  να οχυρωθεί πίσω από κοινοτικές αποφάσεις και να τις επεκτείνει, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που κερδίσαμε τον Ιούνη για τη Κύπρο που έπρεπε να επεκταθούν και για τη περιοχή Νότια της Κρήτης, απειλεί την ΕΕ, δείχνοντας άγνοια των ευρωπαϊκών κανόνων, μιλώντας για βέτο στα ευρωπαϊκά όργανα για ένα θέμα που δεν έχουν αρμοδιότητα”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αρνείται την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Είμαστε λοιπόν πολύ ανήσυχοι για όσα κάνει και κυρίως για όσα δε κάνει η κυβέρνηση. Και όσο ο κύριος Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου και με ψευδαίσθηση αυτάρκειας, τόσο θα μεγαλώνει η ανησυχία μας”, επισήμανε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ./ibna