Βόρεια Μακεδονία: Να ελέγξουν οι πολίτες αν βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους πρότεινε ο Πρόεδρος της ΚΕΕ

Βόρεια Μακεδονία: Να ελέγξουν οι πολίτες αν βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους πρότεινε ο Πρόεδρος της ΚΕΕ

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής της Βόρειας Μακεδονίας προτρέπει τους πολίτες να ελέγξουν μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής εάν είναι στη εκλογική λίστα ή όχι και να μην περιμένουν το δημόσιο έλεγχο.

Ο Πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC) Oliver Derkoski σε συνέντευξή του στο ΜΙΑ, δήλωσε ότι αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, η Επιτροπή προετοιμάζεται για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου. Στη συνέντευξή του ο Derkoski σημείωσε ότι οι τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα οι οποίες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζονται σε κοινοβουλευτική διαδικασία, θα πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν σωστά.

«Η ομάδα εργασίας υπό την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για μεγάλο χρονικό διάστημα εργάζονται πάνω σε ορισμένες τροποποιήσεις στον Εκλογικό Κώδικα για την εφαρμογή ορισμένων παρατηρήσεων του ΟΑΣΕ και του ODIHR, αλλά και κάποιες άλλες παρατηρήσεις από διάφορους παράγοντες που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, τόνισε ο Derkoski. Ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι θα έχουμε στο τέλος το χρόνο ώστε να μπορέσουμε εμείς ως Επιτροπή να προετοιμαστούμε εγκαίρως για τις νέες τροποποιημένες νομικές προδιαγραφές. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν έγκαιρα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να τα εφαρμόσουν σωστά, δήλωσε ο Derkoski.

Ο Πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής κάλεσε τους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία και σήμερα μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής να ελέγξουν κατά πόσο βρίσκονται ή όχι στον κατάλογο των ψηφοφόρων και να μην περιμένουν την διασταύρωση των στοιχείων.

Ο Derkoski μετά επιτάσεως σημείωσε ότι δεν υπάρχουν φαντάσματα στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά υπάρχουν πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν διαμονή τη Βόρεια Μακεδονία.

Το κράτος έχει εκδώσει πάνω από δύο εκατομμύρια και 400 χιλιάδες υπηκοότητες και αυτός είναι ο κατάλογος που σημαίνει ότι ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου και 800 χιλιάδων είναι ένας πραγματικός αριθμός των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους δήλωσε ο Derkoski.

Ο Πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής πιστεύει ότι οι πολίτες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν και να ασκήσουν το δικαίωμά τους, επειδή μπορούν να το κάνουν μόνο μία φορά κάθε 3-4 χρόνια./ibna