Η Spehar ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Spehar ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Elizabeth Spehar, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι ικανοποιημένη από τη συνεχιζόμενη ισχυρή και ομόφωνη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, το έργο των Καλών Γραφείων και της UNFICYP.

Η Elizabeth Spehar μίλησε σε δημοσιογράφους μετά από την κλειστών θυρών ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η οποία διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα. Όπως είπε η Spehar, υπενθύμισε στα μέλη του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε παύση, χωρίς να διεξάγονται συνομιλίες για δυόμισι χρόνια από τη Διάσκεψη για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017 στο Crans Montana.

Ωστόσο, υπενθύμισε την «ενθαρρυντική συνάντηση» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Mustafa Akinci. “Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μαζί με τον Γενικό Γραμματέα μετά από το πέρας της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017 και από αυτή την άποψη ήταν πράγματι σημαντικό”, πρόσθεσε.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου του Βερολίνου, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν εκ νέου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Guterres, τη δέσμευσή τους για μια συνολική διευθέτηση σε έναν προβλέψιμο ορίζοντα, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στο σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 716 (1991).

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι υπογράμμισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη επιθυμία για συνολική διευθέτηση και στις δύο κοινότητες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός ως προς το αν αυτό είναι ακόμα εφικτό. «Ο ρόλος των ηγετών παραμένει καθοριστικός και ο ρόλος των εγγυητριών χωρών είναι φυσικά επίσης καθοριστικός παράγοντας για την εξεύρεση λύσης. Και αυτό είναι κάτι που υπογράμμισα και πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Spehar, ο Γενικός Γραμματέας παρότρυνε τους ηγέτες, τις εγγυήτριες δυνάμεις και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν παραγωγική χρήση της επόμενης περιόδου προκειμένου να αποδείξουν συγκεκριμένα και πειστικά ότι μετά την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

«Τόνισα ταυτόχρονα στο Συμβούλιο ότι το πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων στο Βερολίνο είναι μια περιφερειακή κατάσταση στην οποία οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεσή του, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες», ανέφερε η Ειδική Αντιπρόσωπος.

Σημείωσε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε το αίτημά του για σοβαρές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξουδετέρωση των εντάσεων. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η UNFICYP συνέχισε να διατηρεί την ηρεμία και τη σταθερότητα στην προστατευτική ζώνη και έχει επίσης υποστηρίξει τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δήλωσε η Spehar.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι πρόκειται για κρίσιμες απαιτήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στο νησί. Είπε επίσης ότι υπογράμμισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη σημασία των πλευρών που σέβονται την εντολή και την εξουσία της UNFICYP, εντός και γύρω από την προστατευτική ζώνη, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Αποστολή θα μπορεί να εκπληρώσει επιτυχώς την εντολή της.

Ερωτηθείσα για την αμεροληψία και αντικειμενικότητα της UNFICYP έναντι των Τουρκοκυπρίων, καθώς η Κύπρος και η Ελλάδα πληρώνουν το νομοσχέδιο, η Spehar επιβεβαίωσε ότι ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία «αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν επηρεάζει την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της αποστολής. ”

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η Spehar επεσήμανε την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Βερολίνου, αποδεικνύοντας τη δέσμευση του ΟΗΕ να υποστηρίξει τη διεξαγωγή μιας συνάντησης 5 + του ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο. «Έτσι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι ‘αυτό, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όλα τα κόμματα ενδιαφέρονται αρκετά για αυτή τη συνάντηση που μπορεί να λάβει χώρα το ταχύτερο δυνατόν και θα περιμένουμε να δούμε πότε θα συμβεί αυτό κατά την επόμενη περίοδο» πρόσθεσε.

Η Spehar είπε επίσης ότι πέρασε δύο ημέρες στην Ουάσιγκτον πριν έρθει στη Νέα Υόρκη και μπόρεσε να μιλήσει με ανώτερους εκπροσώπους του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και με μερικά άτομα στο Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολύ την ειρηνευτική διαδικασία της Κύπρου και τις δύο αποστολές, το Καλό Γραφείο και την UNFICYP στο έδαφος»./ibna