Πλεόνασμα. Επενδύσεις και πλειστηριασμοί στην ατζέντα

Πλεόνασμα. Επενδύσεις και πλειστηριασμοί στην ατζέντα

Αύριο εκκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σήμερα, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μετά και το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, φέρεται να εξέθεσε σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με Regling και Gentiloni την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες προς χρήση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και την πρόταση που υπάρχει από το ΔΝΤ για να καθιερωθεί η μεταφορά υπέρβασης του στόχου πλεονασμάτων.

Για το μεν πρώτο ζήτημα, υπάρχει ήδη πρόβλεψη σε απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, ενώ το δεύτερο πρακτικά συνεπάγεται ότι η οποιαδήποτε υπέρβαση των στόχων για τα πλεονάσματα δε θα επιστρέφεται στους πολίτες, υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, αλλά θα μεταφέρεται για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αιτείται -καθυστερημένα και χωρίς να αξιοποιήσει το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και όχι από φέτος, όπως θα μπορούσε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Paolo Gentiloni έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό. Ο διάλογος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες”, ενώ ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling τόνισε «Η κοινή αποστολή μας [θεσμοί] είναι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή και αξιολογεί την κατάσταση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οικονομικές εξελίξεις είναι πιο θετικές απ’ ό,τι πιστεύαμε πριν από δύο μήνες. Όλα αυτά πρέπει όμως να επιβεβαιωθούν».

Πλειστηριασμοί

Την ίδια ώρα, αναμένεται η λήξη της περιόδου ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου. Πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να δούμε σε τι σχήμα καταλήγουμε για το ιδιωτικό χρέος – θα μείνει κάτι στο τέλος”.

Μέχρι σήμερα, έχουν προγραμματιστεί 1.487 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μόνο για τον Ιανουάριο και συνολικά 4.600 μέχρι τον Σεπτέμβριο (αναμένεται αύξηση). Περίπου 180.000-250.000 πολίτες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τράπεζες και funds, μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδίως όταν έχει καταστεί σαφές από την κυβέρνηση πως δεν αναμένεται ειδική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου.

Είναι γεγονός ότι το θέμα των κόκκινων δανείων ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες (εξαιρουμένων των στρατηγικών κακοπληρωτών). Η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο πλαίσιο της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της νομισματικής ένωσης.

Το ποσοστό κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι 37,4%, έναντι 3,41% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, και ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 39,24% του δεύτερου τριμήνου./ibna