Ενημερώθηκαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για την διάσκεψη του Βερολίνου

Ενημερώθηκαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για την διάσκεψη του Βερολίνου

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) ενημερώθηκε για την έκβαση της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη της 19ης Ιανουαρίου. Το Συμβούλιο συζήτησε το πώς η ΕΕ μπορεί να συμμετάσχει πιο σθεναρά στη διαδικασία προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης, ιδίως για να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός και να επιβάλει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, το ΣΕΥ αναφέρθηκε για την κατάσταση στη Βολιβία. Οι Υπουργοί επανέλαβαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία που θα οδηγήσει σε γενικές εκλογές στις 3 Μαΐου 2020.

Οι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στη Βενεζουέλα, μετά από την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης που σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα στην Εθνοσυνέλευση. Επανέλαβαν την υποστήριξή τους στον Juan Guaidó ως Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης.

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borell αναφέρθηκε εν συντομία στο ταξίδι του στο Νέο Δελχί της Ινδίας όπου συμμετείχε στο διάλογο Raisina και συζήτησε με τις ινδικές αρχές τις προετοιμασίες για την επικείμενη 15η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ινδίας που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαρτίου.

Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Sahel και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ ως κορυφαίος εταίρος και χορηγός στην περιοχή μετά τη σύνοδο κορυφής Γαλλίας – G5 Sahel που έλαβε χώρα στο Pau στις 13 Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του για την ανανέωση και την κλιμάκωση της υφιστάμενης στρατηγικής του Sahel, προκειμένου να αυξηθεί ο αντίκτυπος της δράσης της ΕΕ υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συνέργεια μεταξύ των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται και των πόρων που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και την εξασφάλιση της κυριότητας των χωρών του Sahel της G5.

Στις παρεμβάσεις τους, οι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην επερχόμενη συνάντηση με τους G5-Sahel, την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, προτίθεται να διοργανώσει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2020.

Το Συμβούλιο συζήτησε τρόπους για να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί το κλίμα της διπλωματίας της, εγκρίνοντας συμπεράσματα σχετικά με το θέμα.

Οι υπουργοί αναφέρθηκαν ειδικότερα σε πιθανές συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τις τρίτες χώρες, να δημιουργήσουν περισσότερες φιλοδοξίες για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχύσουν την εφαρμογή τους από βασικούς εταίρους και εκπομπές.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν ανεπίσημα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (MEPP) και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Οι συζητήσεις αυτές βασίστηκαν στο αποτέλεσμα του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 10ης Ιανουαρίου 2020, το οποίο επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη και στο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί έθιξαν επίσης το μέλλον της JCPoA, της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borell τόνισε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους σχετικούς παράγοντες στην περιοχή./ibna