Ερυθρός Σταυρός: Περίπου 3.000 μετανάστες χωρίς στέγη στη Β-Ε

Ερυθρός Σταυρός: Περίπου 3.000 μετανάστες χωρίς στέγη στη Β-Ε

Η Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού της Β-Ε και η Ερυθρός Σταυρός της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστών (IOM) και το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, εργάζονται για την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής, ενώ οι μετανάστες που μετακινούνται καλύπτονται από κινητές ομάδες που παρέχουν πρώτες βοήθειες.

Ο γενικός γραμματέας της Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού της Β-Ε, Rajko Lazić, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι οι μετανάστες έξω από τα κέντρα αποτελούν πρόβλημα γι’ αυτούς, όντας περίπου τρεις χιλιάδες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

«Πρόκειται για δύσκολες συνθήκες για τους μετανάστες εν κινήσει. Κοιμούνται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, κάτω από ανοιχτούς ουρανούς. Σύμφωνα με επιτόπου πληροφορίες, είναι συνεχώς σε κίνηση, από πόλη σε πόλη. Συγκεκριμένα, στην Tuzla έρχονται σε μια εποχή που, μαζί με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, μοιράζουμε φαγητό, ρούχα … Τότε περπατούν πάλι στην πόλη. Το βλέπουμε και στο Σεράγεβο», λέει ο Lazić.

Επισημαίνει ότι η Εταιρεία διαθέτει κινητές ομάδες που βρίσκονται στο Morsar, στο καντόνι Una-Sana, στο καντόνι Tuzla, στο Vlasenica, στο Bijeljina. Είναι αυτοί που έχουν πρώτη επαφή με τους μετανάστες. Παρέχονται γεύματα, προϊόντα υγιεινής, πρώτες βοήθειες και ψυχοκοινωνική φροντίδα.

«Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση των οικογενειών και των σπασμένων οικογενειακών δεσμών για τους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνηση», τόνισε.

Επισημαίνει ότι η εισροή μεταναστών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει μειωθεί πρόσφατα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Καταγράψαμε επίσης την επιστροφή τους στη Σερβία, όπου διαθέτουν εγκαταστάσεις διαμονής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εθελοντών της κοινωνίας και του προσωπικού που εργάζεται με τους μετανάστες, φιλοξενούνται το χειμώνα στο Ερυθρό Σταυρό και τις εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Σερβίας. Μόλις βελτιωθεί ο καιρός, θα προσπαθήσουν και πάλι να διεισδύσουν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από όπου μπορούν, προσπαθώντας να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Δημοκρατία της Τσεχίας εξασφάλισε δωρεά για τις ανάγκες των μεταναστών που μετακινούνται μέσω της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αξίας περίπου 176.000 BAM (88.000 ευρώ). Αποτελείται από αδιάβροχα, υπνόσακους, κουβέρτες και σετ σκευών που θα φανούν χρήσιμα επειδή γενικά κοιμούνται κάτω από τους ανοιχτούς ουρανούς και λαμβάνουν προμήθειες από τις κινητές ομάδες του Ερυθρού Σταυρού της Β-Ε.

Ο Lazić αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου επτά χιλιάδες μετανάστες στη Β-Ε, εκ των οποίων περίπου τέσσερις χιλιάδες βρίσκονται σε κέντρα και φροντίζονται κυρίως από τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστών (IOM). Έχουν καταλύματα, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη./ibna