Μαυροβούνιο – Γραφείο Προέδρου: Οι δηλώσεις του Selaković δεν βασίζονται σε στοιχεία

Μαυροβούνιο – Γραφείο Προέδρου: Οι δηλώσεις του Selaković δεν βασίζονται σε στοιχεία

«Ο ισχυρισμός του Γενικού Γραμματέα του Προέδρου της Σερβίας, Nikola Selaković, ότι τα πιο συναφή διεθνή νομικά όργανα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογράμμισαν την ανάγκη αποκατάστασης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ιδιαίτερα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC) δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως γεγονός», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović.

Αντιθέτως, μια δήλωση λέει ότι το 2012, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέστη σαφές ότι το Μαυροβούνιο κέρδισε την υπόθεση κατά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία απαίτησε την επιστροφή της εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας στο Μαυροβούνιο.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου απέρριψε αυτό το αίτημα από την SOC ως προδήλως αβάσιμο και απαράδεκτο, διαπιστώνοντας ότι οι ενάγοντες δεν είχαν ούτε “υπάρχουσα ιδιοκτησία” ούτε “νόμιμο δικαίωμα” για να ανακτήσουν την περιουσία για την οποία ζητούσαν αποκατάσταση», αναφέρει η δήλωση του γραφείου του Đukanović.

Αναφέρεται επίσης ότι το δικαστήριο του Στρασβούργου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί της SOC και του κράτους της Σερβίας ότι η SOC στο Μαυροβούνιο είναι θύμα παραβίασης του δικαιώματος στην ειρηνική απόλαυσης περιουσίας και δίκαιης δίκης, και ότι υποτίθεται ότι έπεσε θύμα διάκρισης από το κράτος του Μαυροβουνίου, δεν έχουν νομική βάση.

Σύμφωνα με αυτά, από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκύπτει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που διεκδικούσε η SPC εκείνη την εποχή, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ήταν στην πραγματικότητα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

«Η Δημοκρατία της Σερβίας, η οποία συμμετείχε στην αγωγή, παρουσίασε ολόκληρο το οπλοστάσιο γνωστών αξιώσεων για την αιώνων ύπαρξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο μόνος ιδιοκτήτης ορθόδοξων θρησκευτικών αντικειμένων στη χώρα μας, δηλώνοντας ρητά ότι αντιπροσωπεύει ιστορικά μνημεία που ανήκουν αποκλειστικά στο σέρβικο λαό. Ωστόσο, όπως και σήμερα έτσι και τότε, δεν προσφέρουν νομικά έγκυρα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό.

Η SPC και το κράτος της Σερβίας έχουν χάσει αυτή τη διαμάχη επειδή είναι αδιαμφισβήτητο νομικό γεγονός σύμφωνα με το εσωτερικό και διεθνές δίκαιο ότι το Μαυροβούνιο και όχι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν πάντα και παραμένει ο ιδιοκτήτης θρησκευτικών περιουσιών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων από κρατικά χρήματα ή από κοινού με πολίτες», τονίζει το γραφείο του Προέδρου του Μαυροβουνίου.

Υπενθυμίζεται στη δήλωση ότι στο Πριγκιπάτο, αργότερα Βασίλειο του Μαυροβουνίου, υπήρχε η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου που είχε το καθεστώς επίσημης κρατικής Εκκλησίας σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι θρησκευτικές ιδιοκτησίες ανήκαν στο κράτος και η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου μπορούσε μόνο να κάνει χρήση αυτής της ιδιοκτησίας και δε μπορούσε να την πουλήσει χωρίς τη ρητή άδεια των κρατικών αρχών./ibna