Οι Ρουμάνοι πρώτοι στις αιτήσεις των υπηκόων των βαλκανικών χωρών της ΕΕ για διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

Οι Ρουμάνοι πρώτοι στις αιτήσεις των υπηκόων των βαλκανικών χωρών της ΕΕ για διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit

Συνολικά 435.700 Ρουμάνοι πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα για να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους στη χώρα μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.

Οι υπήκοοι της ΕΕ που διαμένουν στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία καλούνται να κάνουν αίτηση για να λάβουν “καθεστώς εγκατάστασης” εφόσον έχουν διαμείνουν τουλάχιστον πέντε έτη ή “καθεστώς προ-εγκατάστασης” εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το σπίτι τους για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Αυτό το καθεστώς τους επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα και εξασφαλίζει τα διάφορα δικαιώματά τους μόλις ολοκληρωθεί το Brexit και λήξει η μεταβατική περίοδος.

Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και η προθεσμία για την υποβολή αίτησης από τους κατοίκους της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2021.

Οι Ρουμάνοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση στον κατάλογο με τις περισσότερες αιτήσεις ανά εθνικότητα, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες στατιστικές του Υπουργείου Εσωτερικών, πίσω από τους πολίτες της Πολωνίας (512.300).

Συνολικά, ο συνολικός αριθμός αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ήταν 2,45 εκατομμύρια (2.450.100). Από αυτά, το 58% έλαβε καθεστώς εγκατάστασης, το 41% ​​έλαβε καθεστώς προ-εγκατάστασης και έξι αιτήσεις (0,7%) απορρίφθηκαν λόγω ακαταλληλότητας. Υπάρχουν ακόμη 306.000 αιτήσεις που βρίσκονται υπό εξέταση.

Η Βουλγαρία είναι η 7η στον ίδιο κατάλογο με 139.000 αιτήσεις, η Ελλάδα 13η με 61.200, η ​​Κύπρος 20η με 9.700, η ​​Κροατία 23η με 5.300 και η Σλοβενία ​​26η με 2.500.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης έχει προκαλέσει αυξημένη ανησυχία στους υπηκόους της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το «The 3 Million», μια οργάνωση που αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.

Ο οργανισμός ζήτησε την κατάργηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων στη Βρετανία μετά την Brexit και μετά τη μεταβατική περίοδο να διασφαλίζονται αυτόματα./ibna