Συναίνεση στην Προεδρία, στα χαρακώματα για τον εκλογικό νόμο

Συναίνεση στην Προεδρία, στα χαρακώματα για τον εκλογικό νόμο

Μετρημένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, εγκαλώντας εκ νέου την κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή. Για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι θετική η απόφαση για το εμπάργκο όπλων και τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου, επισημαίνοντας όμως πως μένει πολύς δρόμος να διανυθεί.

Παράλληλα, καλούν τον Κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει την συμμετοχή της Ελλάδας στην εξέλιξη της διαδικασίας, ιδίως στις επιτροπές που θα συσταθούν οι οποίες πιθανότατα θα ασχοληθούν και με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός και στον απόηχο των νέων προκλήσεων από την Άγκυρα με τις δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει από τον Κ. Μητσοτάκη να καλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση κοινής εθνικής στρατηγικής.

Στο μεταξύ, με “Σκωτσέζικο ντους” θα μοιάζει το ελληνικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες. Ο λόγος; Την Τετάρτη διεξάγεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ανώτατη δικαστικό Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να συγκεντρώνει ευρύτατη πλειοψηφία έως και 266 ψήφων, τα πολιτικά κόμματα-πλην ΚΚΕ και της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης- θα προχωρήσουν σε μια, όχι και τόσο συχνή, πλατιά συναίνεση.

Την Παρασκευή εντούτοις, το κλίμα θα επανέλθει στην…”κανονικότητα” καθώς η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νέο εκλογικό νόμο, που καταργεί την απλή αναλογική-κεντρική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα- αντικαθιστώντας την με ένα σύστημα που επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια, σχεδόν, σύσσωμη την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί σφοδρά πυρά στην βουλή. Πιθανότερο σενάριο, ο νέος εκλογικός νόμος να περάσει με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης./ibna